Afbeelding
Foto:

Carnaval nog klein in Nijverdal

De komende dagen stort menig Twentenaar zich weer vol overgave in het carnavalsgedruis in de regio. Zo heeft Oldenzaal de grootste optocht boven de Grote Rivieren. Hengelo heeft de grootste verlichte optocht en zelfs in Enschede wint het feest aan populariteit. Hoe staat het met het feest in Nijverdal?

Het antwoord op deze vraag is voor veel Nijverdalers al duidelijk; vrij slecht, vergeleken met andere gemeenten in de regio. Nijverdal heeft op dit moment twee actieve carnavalsverenigingen. Dit zijn de kinder-carnavalsvereniging Kruud'n Stampers die in 2015 opgericht werd en CV 't Gagel Kealtje. Dit jaar houden zij gezamenlijk een eerste kindercarnavalsfeest, op vrijdag 24 februari vanaf 14.11 uur in het clubgebouw aan de Koersendijk 25. 's Avonds is het carnaval voor volwassenen.

De twee verenigingen signaleren helaas dat het carnaval nog niet echt leeft. Opmerkelijk gezien het feit Nijverdal met bijna 25.000 inwoners toch meerdere carnavalisten zou moeten hebben. Dit staat in schril contrast tot vergelijkbare gemeenten zoals Losser, wat met 22.000 inwoners maar liefst tien verenigingen telt én een overkoepelend carnavalsorgaan, Gaffel Aöske. Het blijft dan ook beperkt tot de feesten, voor een echte optocht moeten Nijverdalers met een carnavalshart op pad naar grotere kernen. Prins Jeroen van't Gagel Kealtje hoopt wel dat volgend jaar meer gerealiseerd kan worden. Zo kan men klein beginnen met een kinderoptocht in samenwerking met de Kruud'n Stampers, iets waar zij ook open voor staan.