Afbeelding
Foto:

Maatjes gezocht voor jonge mantelzorgers

NIJVERDAL - Mantelzorg is in Twente nog heel gewoon; het is één van de belangrijkste aspecten van het wonen in een kleiner dorp of gemeente. Onze ouders zorgden voor ons, wij zorgen voor hen. Heel gewoon, toch? Helaas komt die zorg voor de ouders soms wel heel erg vroeg. Er zijn dan ook vele jonge mantelzorgers actief in Twente die wel een steuntje in de rug kunnen gebruik.

De organisatie voor informele zorg Evenmens gaat hiervoor nu een maatjesproject opzetten. Zij zijn onder meer actief in Nijverdal, Hellen doorn, Rijssen-Holten en elders in de regio. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vier kinderen in meer of mindere mate mantelzorger is. Veelal doen zij hun werk in stilte; ze zijn niet echt bekend bij organisaties en weten ook niet dat er steun mogelijk is. Daarom hoopt Evenmens om dit thema breder onder de aandacht te brengen. Contact met lotgenoten is zeer belangrijk voor deze groep jonge mantelzorgers.
"Ik weet hoe het is om als kind te moeten zorgen voor een gezinslid" zegt Bertine, zelf jonge mantelzorger geweest en nu vrijwilliger als ervaringsdeskundig maatje bij Evenmens. Ze vertelt hoe fijn ze het zou hebben gevonden als er vroeger ook een maatje voor haar was die begreep hoe zij zich voelde. Nu kan ze maatje zijn voor een ander, dat geeft haar energie. Wat kun jij betekenen voor een jonge mantelzorger? Mail met ebokdam@evenmens.nl