Afbeelding
Foto:

Biologische aanpak
eikenprocessierups

HELLENDOORN - De eikenprocessierups is steeds vroeger actief in Twente. Mede door klimaatverandering zijn deze hinderlijke beestjes vroeger en vroeger te signaleren. Gemeenten experimenteren daarom ook volop met methodes om de rupsen te bestrijden. De gemeente Hellendoorn zet hierbij een onverwachte bondgenoot in: de koolmees.

De gemeente plaatst de komende tijd maar liefst 400 nestkasten in de hele gemeente. Deze worden dan opgehangen in eiken die langs doorgaande fiets- en voetpaden gaan. De gemeente doet dit op proef, maar wel met positieve verwachtingen.

Onderzoek
Recent onderzoek wees namelijk uit dat steeds meer koolmezen de eikenprocessierups als voedselbron gebruiken. Door de koolmees dus gastvrij te ontvangen, eten zij de hinderlijke rupsen op, zo is de gedachte. Afgelopen week hing wethouder Thomas Walder de eerste mezenkast op in een boom aan de G. Van der Meulenweg in Nijverdal.

Hinder voor mens en dier
Via het plaatsen van nestkastjes werkt de gemeente aan de natuurlijke bestrijding van de overlast die de brandharen van de eikenprocessierups kunnen veroorzaken. Zowel mensen als dieren hebben hier vaak fiks last van. De brandharen van volwassen rupsen veroorzaken namelijk een soort van allergische reactie, wat zorgt voor jeuk aan de ogen, luchtwegen en huid. Daarom wordt er prioriteit gegeven aan het bestrijden van rupsen op veelbezochte plaatsen zoals de fiets- en voetpaden en bij winkelcentra.

Duurzaam
Het bestrijden van rupsen kan op veel manieren. Eerder werd hiervoor in veel gemeenten gif ingezet, wat vanuit huidige inzichten zeker niet wenselijk is. Ook het wegbranden van rupsen is een alternatief, evenals het wegzuigen van volwassen rupsen. Maar ook dan ben je eigenlijk al te laat. Bovendien is het wegzuigen een relatief dure aangelegenheid. Andere biologische opties zijn bijvoorbeeld inzet van kleine aaltjes, zogeheten rematoden. Eveneens duur. De koolmees die toch al aanwezig is kan de rupsen opeten vóór deze volwassen zijn, waardoor de overlast niet eens ontstaat.

Overal kasten
Medewerkers van het team Groen zullen de komende tijd de mezenkasten ophangen langs de Helmkruidlaan, Van der Muelenweg, Constantijnstraat, Ninaberlaan, Poggenbeltweg, Hellendoornseweg en Rijssensestraat. Uiteraard zullen de kastjes niet allemaal het eerste seizoen door vogels worden bezet, maar op termijn verwacht de gemeente goede resultaten met deze natuurlijke bestrijdingsmethode. Bijzondere productie De nestkastjes zijn aangeschaft bij Het Nijverhuis en bij Hebbedingen. Hier maken mensen met een verstandelijke beperking deze en andere leuke producten.