Afbeelding
Foto:

Beter voorbereiden op klimaat verandering

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn gaat zich beter voorbereiden op klimaatverandering. Door hevige regenval in korte tijd onstaan ook hier soms overstromingen en andere overlast. De gemeente neemt nu nieuwe maatregelen en gaat meer inzetten op voorlichting.

Het Klimaatprogramma water 2016-2020 van de gemeente voorziet in concrete maatregelen voor de komende vijf jaar in het stedelijk gebied van Hellendoorn en Nijverdal om wateroverlast bij extreme buien zoveel mogelijk te beperken. Naast die maatregelen neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid om via voorlichting en educatie in brede lagen van de samenleving klimaatbewustzijn te stimuleren.

Samenwerking
Alleen samen met inwoners en bedrijven kunnen we wateroverlast als gevolg van klimaatverandering beperken. Het huidige rioolstelsel is niet ingericht op grote hoeveelheden extra water in korte tijd terwijl klimaatverandering en de verstening van de bebouwde kom wel regelmatig zullen blijven zorgen voor forse piekbelasting van dat riool. Dat vereist investeringen, maar vraagt ook om nieuwe creatieve oplossingen waarbij overheid en inwoners de handen ineenslaan.

Maatregelen
Op een wateroverlastlandschapskaart voor de kernen Hellendoorn en Nijverdal is duidelijk gemaakt op welke locaties het water zich verzamelt bij een hevige bui waarbij binnen een uur 50 mm regen of meer valt. Die locaties gaan we aanpakken. Vooralsnog richten we ons op het tegengaan van wateroverlast. Voor het centrum van Nijverdal wordt bijvoorbeeld een traceĀ“ ontwikkeld voor een uitbreiding van het hemelwaterriool, dat afwatert op de Regge. Hiermee wordt het gemengd riool ontlast, waardoor de kans op wateroverlast belangrijk afneemt.

Burgerparticipatie
Ook maakt de gemeente in 2017 een begin met een burgerparticipatietraject. Samen met bewoners willen we creatieve maatwerkoplossingen bedenken om de wateroverlast rond met name de Woertheweg in Hellendoorn terug te dringen.