Met name baankans voor lassers
Met name baankans voor lassers Foto:

Techniekdag Nijverdal op 7 maart

NIJVERDAL - Voor de achtste keer op rij organiseren techniekbedrijven uit de gemeente Hellendoorn de Techniekdag voor de leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in onze gemeente. Deze dag wordt gehouden op dinsdag 7 maart.

De belangstelling voor deze techniekdag is ieder jaar weer groot. En dit is een gegeven waar zowel de scholen als deelnemende bedrijven zeer blij mee zijn. Dit jaar doen ruim 450 leerlingen mee van maar liefst zestien verschillende basisscholen. Zij gaan dinsdag op bezoek bij 21 bedrijven die in vele sectoren actief zijn.
Voor de leerlingen is het een goed moment om eens een kijkje in de keuken te nemen bij bedrijven die een link hebben met techniek. Dit kan van heel direct tot vrij abstract. Zo doen onder meer bouw- en mechanisatiebedrijven mee, installateurs maar ook vele anderen. Ze kunnen hier zien hoe producten worden gemaakt, welke machines gebruikt worden en hoe het personeel hiermee werkt. Ze worden aangemoedigd om zoveel mogelijk bedrijven te bezoeken en zoveel mogelijk vragen te stellen. Dit soort techniekdagen draagt dan ook direct bij aan de keuze voor een eventuele richting op het voortgezet onderwijs en uiteindelijk wel een vervolgstudie.
Er wordt ook aandacht besteed aan de verschillende functies binnen een bedrijf: van werkvoorbereider tot productiemedewerker, van schoonmaakster tot verkoper. Binnen de bedrijven is een zeer divers aanbod van producten en diensten, zodat de leerlingen zich een goed beeld kunnen vormen van de bedrijven in de gemeente Hellendoorn.

Rondleiding
Aan de hand van de rondleiding, de film, de informatiebrochure en de websites van de bedrijven beantwoorden de kinderen op school vragen over wat zij die dag gezien hebben en maken zij een presentatie. Het is dus opletten geblazen want er valt een schoolreis naar het technologiemuseum Nemo in Amsterdam te winnen.

Telefoonsteun
De leerlingen gaan op de bedrijven een telefoonsteun in elkaar zetten. De telefoonsteun kan 's avonds worden opgehaald zodat ook de vaders en moeders een kijkje in de keuken van een techniekbedrijf kunnen krijgen. Daarnaast is er voor elke leerling een mooi cadeau dat zij goed kunnen gebruiken om hun telefoon op te laden.