Afbeelding
Foto:

AED op markt Nijverdal

NIJVERDAL - De inwoners van Nijverdal zijn nog niet bekend met de AED's die in de kern te vinden zijn. Dit is jammer, want de levensreddende apparaten zijn inmiddels al op een groot aantal plekken te vinden.

Nijverdalers nemen over het algemeen al wel goed hun verantwoordelijkheid om zelf zo'n levensreddend apparaat te plaatsen. Zo zijn deze ook al geruimte tijd te vinden op de markt in Nijverdal.

Calamiteit
Bij een calamiteit op de markt kunnen passanten bij iedere kraam een marktverkoper aanschieten die hen dan zal helpen om de AED te bemachtigen. Deze AED is mooi centraal geplaatst op de markt. Enkele kooplui hebben ook al zelf een reanimatiecursus gevolgd om deze te kunnen bedienen.

Bekendheid
Door middel van posters, geplaatst op de borden aan het begin van de markt zal duidelijk kenbaar worden gemaakt dat op de markt een AED aanwezig is. De gezamenlijke kooplui van Markt Nijverdal voelden de verantwoordelijkheid om voor de marktbezoekers deze levensreddende AED aan te schaffen.

Zes minuten
Het promoten van de aanwezigheid van deze AED's is ook zeker geen overbodige luxe. Bij een hartstilstand telt letterlijk iedere seconde. Als het langer dan zes minuten duurt om de bloedsomloop te herstellen loopt het slachtoffer risico op blijvend letsel. Zeker in de Twentse buitengebieden zijn lekenhulpverleners vaak sneller ter plaatse dan ambulances.