Wim Ligtenberg (L) en Marc Emsbroek (R)
Wim Ligtenberg (L) en Marc Emsbroek (R) Foto:

Ondernemingsprijs voor Nemaco
Bouwmachines

NIJVERDAL - Nemaco Bouwmachines heeft woensdag 8 maart de felbegeerde ondernemersprijs in ontvangst genomen van de Business Club Hellendoorn Nijverdal.

De ondernemersvereniging reikt jaarlijks deze prijs voor 'Onderneming van het Jaar' uit aan een ondernemer die bijzondere prestaties levert op het gebied van groei, innovatie, continuïteit en onderscheidend vermogen van het bedrijf. Vorig jaar ging deze prijs naar Metal Machinebouwers.

Andere stemming
Woensdag 8 maart was de uitreiking, waarbij het kiezen van de winnaar wat anders ging dan voorheen. Naast de jury woog ook het oordeel van de leden voor de helft mee in het eindoordeel. Naast Nemaco waren ook camping Noetselerberg en Sallandse Wegenbouw genomineerd voor de ondernemersprijs. Uiteindelijk sleepte Nemaco de prijs in de wacht.

Aangename verrassing
Deze werd in ontvangst genomen door twee afgevaardigden van Nemaco; directeuren Wim Legtenberg en Marc Emsbroek keerden vrijdag pas terug na een zakenreis naar de Verenigde Staten. We spraken hem kort na terugkeer; het enthousiasme was duidelijk merkbaar. Nemaco was al vaker genomineerd, waardoor de uiteindelijke winst een mooie bekroning is. Legtenberg benadrukte dat het winnen van de prijs met name te danken is aan het personeel wat zich de afgelopen jaren veel ingezet heeft om kwaliteit en een goede dienstverlening te leveren. "We gaan dan ook nog zeker een feestje met ze bouwen.", aldus de directeur. Hij spreekt ook zijn waardering uit voor de ondernemers en de overige genomineerden.

Rijke geschiedenis
Nemaco Bouwmachines in Nijverdal werd opgericht in 1949 door Reinhardt Volbers als handelsonderneming in hulpmiddelen voor de bouw. In de jaren '70 groeide het bedrijf fiks, zowel qua assortiment als personeel. In de jaren '80 werd hierbij het machineverhuurbedrijf opgericht onder de naam Revo Rent, wat later vestigingen opende in Oldenzaal en Coevorden. In 2005 namen Ligtenberg en Emsbroek het bedrijf over. Bij het 60-jarig jubileum in 2009 nam Revo Rent afscheid van deze naam en ging verder als Nemaco. Het bedrijf beschikt inmiddels over een groot wagenpark aan voertuigen en machines voor de brede bouwsector. Daarnaast is service ook een belangrijk onderdeel, er zijn nu twintig ervaren servicemonteurs in dienst die zorgen voor de op- en afbouw en onderhoud van al deze machines.

Magere jaren
Nemaco had het in het ruim 67-jarig bestaan te maken met ups en downs. Het aloude fenomeen van de zeven vette en zeven magere jaren ging immers al vaker op. Zo had de economische crisis die in 2008 begon een impact op de gehele bouwsector; alle bedrijven kregen minder opdrachten waardoor ook aanverwante bedrijven zoals Nemaco hun omzetten fiks zalen dalen.
Volgens directeur Wim Ligtenberg was er in 2012 zelfs sprake van een 'dubbele dip' in de omzet. Toch wist het bedrijf dit te doorstaan, juist vanwege de stabiele reputatie en goede service. Inmiddels zet het economisch herstel door, waardoor ook Nemaco er gezond voor staat.

Wim Ligtenberg (L) en Marc Emsbroek (R)