Afbeelding
Foto:

Zorg gemeenten over
aanvliegroute

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn wil graag duidelijkheid over de aanvloiegroutes voor Lelystad Airport. Samen met de gemeenten Raalte, Steenwijkerland en Dalfsen dringen zij aan op nader onderzoek.

De gemeenten hopen dat gedeputeerde Bert Boerman van de Provincie Overijssel deze zorgen over wil brengen bij staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Alderstafel
Aanleiding voor de zorgen is het antwoord dat de Werkgroep Luchtruim Overijssel ontving van de zogeheten Alderstafel, naar aanleiding van een brief op 28 februari. De Alderstafel is een overleggroep die zich buigt over de ontwikkeling van de luchthaven Schiphol in samenhang met de luchthavens Lelystad en Eindhoven. De Alderstafel bevestigt het uitgangspunt dat er minimaal op 6.000 voet aangevlogen zal worden boven het 'oude land' richting Lelystad Airport. De groep geeft aan dat er bij de routeontwerpen in belangrijke mate voldaan kan worden aan dit uitgangspunt. Hoger vliegen zorgt voor minder hinder op de grond, wat de wens is van de gemeenten.

Kanttekening
Er is echter wel een belangrijke kanttekening te maken. Voor verkeer wat vanaf het zuiden aanvliegt lijkt de 6.000 voet een belemmering te zijn. De vliegtuigen moeten namelijk op een bepaalde hoogte zitten om echt aan te kunnen vliegen op de landingsbaan. Dit is mede ingegeven door de veiligheidsaspecten om stijgend en landend verkeer uit elkaars buurt te houden.

Toezeggingen
De reactie is echter niet geheel geruststellend voor Hellendoorn en de andere gemeenten. Een consequente uitzondering komt namelijk niet overeen met eerdere toezeggingen van de staatssecretaris. Deze gaf in februari nog aan dat er 'incidentele uitzonderingen' gemaakt zouden worden op de vlieghoogte, maar dit lijkt niet 'incidenteel'.
Daarnaast zijn de uitzondering gebaseerd op een beperkte hoeveelheid vliegbewegingen; ongeveer 15.000. In de plannen voor Lelystad Airport is echter sprake van een mogelijke doorgroei naar zelfs 45.000 vliegbewegingen, waardoor herindeling van het luchtroom noodzakelijk zou zijn. De gemeenten willen echter liever nu al hardere toezeggingen om zo juist te voorkomen dat deze situatie ontstaat.