Afbeelding
Foto:

Jubileumexposities Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal

NIJVERDAL - De Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal zal in april en mei een jubileumexpositie houden.

De vereniging werd opgericht in maart 1992. Bij de oprichtingsvergadering was de naam nog wat anders: de Historische Vereniging Nijverdal en omstreken. Toen de inkt droog was van de oprichting stonden er 35 leden op de lijst. Dit zou door de jaren heen sterk groeien. In de beginjaren werden de vaste bijeenkomsten gehouden in de bibliotheek in Nijverdal.

Fusie
Bij het samengaan met de Luu veur oald niejs sprokkeln uit Hellendoorn werd de naam veranderd in Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal. Nog steeds een aardige mond vol, maar wel iets beter vindbaar voor de niet-dialectsprekers onder ons. De vereniging groeide in de jaren erna verder door. Inmiddels staan er iets meer dan 300 leden op de lijst; een bijzonder solide basis waarbinnen ook veel kennis aanwezig is. De leden zijn afkomstig uit Hellendoorn, Nijverdal, Haarle en Daarle, een van de buurtschappen of hebben hier veelal in het verleden gewoond. Een deel van de leden is ook daadwerkelijk actief lid, door bijvoorbeeld deel te nemen in een van de verschillende werkgroepen.

Expositie
Om dit jubileum te vieren organiseert de vereniging een aantal exposities in de diverse bibliotheken in onze gemeente. De eerste twee worden gehouden van 22 april tot 27 mei in de bibliotheken van Hellendoorn en Nijverdal. De expositie in Hellendoorn heeft als thema: de Elerberg. In Nijverdal is het thema: de marke Noetsele vanaf de eerste vermelding. De opening van de expositie in Hellendoorn wordt gehouden op zaterdag 22 april. Wethouder van cultuur Anja van den Dolder zal de opening verrichten in de bibliotheek in Hellendoorn.

Foto: uit het archief van HKHN; eeuwfeest Nijverdal in 1936