Afbeelding
Foto:

Herindeling luchtruim moet hinder beperken

HELLENDOORN - Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu start per direct met de procedure voor herindeling van het Nederlandse luchtruim, dat ook gevolgen zal hebben boven Overijssel.

In een bestuurlijk overleg tussen staatssecretaris Dijksma en een Overijsselse delegatie onder leiding van gedeputeerde Bert Boerman is dit afgesproken. Dit is zeker voor de gemeente Hellendoorn een welkome uitkomst; er heersen namelijk veel zorgen over mogelijke overlast door de komende uitbreiding van vliegveld Lelystad.

Overloop
Lelystad Airport vangt vanaf 2019 vliegtuigen op als overloop van Schiphol. De nationale luchthaven kan immers steeds moeilijker zelf uitbreiden terwijl het vliegverkeer nog zeker zal groeien. Er is daarom behoefte aan het overhevelen van vluchten naar Lelystad. De aan- en uitvliegroutes hiervan liggen echter boven grote delen van Overijssel, Drenthe en Friesland, waaronder een aantal nationale parken. Er is in de provincies veel onduidelijkheid over de gevolgen van de huidige vliegroutes voor mens, natuur en milieu.

Heldere afspraken
Om de groei van vliegveld Lelystad mogelijk te maken zijn wel enkele duidelijke afspraken nodig. Met name over het concrete aantal vliegbewegingen wat maximaal gebruik kan maken van de vliegroutes. De verwachting is dat dit de komende jaren doorgroeit tot uiteindelijk 45.000 vliegbewegingen per jaar, waardoor herindeling van het luchtruim nodig is. Dit zorgt anders voor files en te veel overlast op een beperkt gebied. In het overleg kregen de regionale overheden van de staatssecretaris nogmaals te horen dat de vliegtuigen in principe niet onder de 6.000 voet vliegen, dit geldt ook bij doorgroei en aanpassing van het luchtruim. Ook voor de wachtruimtes geldt dat er niet onder de grens van 6.000 voet gevlogen wordt, tenzij dit nodig is vanwege de veiligheid. Volgens de staatssecretaris bestaan hierover veel misverstanden. Vliegtuigen zetten pas ter hoogte van Hasselt de daling in richting Lelystad.

Communicatie
Verder zijn nadere afspraken gemaakt over de communicatie met de gebieden waarover de vliegtuigen gaan vliegen. De staatssecretaris gaf aan de communicatie met de gebieden onder de aan- en uitvliegroutes te willen intensiveren.