Afbeelding
Foto:

Irritatie om het vele zwerfafval in Nijverdal

NIJVERDAL - Ondanks vele voorlichtingscampagnes, het risico op boetes en gewoon 'normaal doen' komt het nog erg vaak voor dat er zwerfafval ligt in de straten van Nijverdal. Wie rondkijkt hoeft niet lang te zoeken naar lege verpakkingen en ander huisvuil wat mensen van zich af gooien.

Onder meer op de gemeenschapssite Leven in Nijverdal op Facebook regende het klachten deze week. Dit naar aanleiding van de constatering van de zoveelste berg afval aan de Bergleidingsweg. Hier werd een vuilniszak aangetroffen met lege flesjes en bierblikjes; stille getuigen van een leuk feestje of een wel heel dorstige inwoner.

Vuilnisbak
De oplossing lijkt natuurlijk voor de hand te liggen: iedereen moet gewoon zijn of haar afval in een vuilnisbak deponeren. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd eenvoudig. De afgelopen jaren werden in heel Twente al vele openbare afvalbakken weggehaald, mede met het oog op bezuinigingen.

Opmerkelijk
Dat er de afgelopen jaren al steeds meer zwerfafval lag is niet alleen een constatering van de inwoners zelf. Zo kondigde de gemeente Hellendoorn in 2015 al aan dat ze de komende jaren extra in willen zetten op het aanpakken van zwerfafval.

Gedragsverandering
De gemeente zet daarom meer in op gedragsverandering. Zo is het juist belangrijk om mensen aan te spreken op dit soort gedrag, maar tegelijk ook laten zien waarom het opruimen van afval zo belangrijk is voor mens en natuur. Er zijn wel al diverse burgerinitiatieven opgezet de afgelopen jaren om zwerfafval te voorkomen en op te ruimen, onder meer tijdens de recente opschoondag.

Handhaving
De reacties op internet lijken vooral te zinspelen op een wens voor duidelijk meer handhaving op dit thema. In de praktijk is dit lastig. Wanneer mensen een handhaver zien vertonen ze het sociaal wenselijke gedrag van netjes opruimen. Zodra de handhaver weg is... gooit men het afval maar op straat. Hetzelfde fenomeen bemoeilijkt ook het aanpakken van de overlast door hondenpoep. Formeel kan men een boete krijgen van 140 euro voor het op straat gooien van huishoudelijk afval. De boete gaat omhoog wanneer men bijvoorbeeld groter afval dumpt.