Afbeelding
Foto:

Politiekantoor
toch naar Nijverdal

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn is blij verrast dat er toch een politiekantoor komt in Nijverdal.

Eind vorig jaar onderzocht de politie diverse opties om een bureau te vestigen in voor de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden. Hierbij spelen vele aspecten een rol, zoals de centrale ligging en grondkosten. In december leek een plek in Rijssen nog de beste kanshebber. De afgelopen maanden zijn gesprekken gevoerd tussen de politie en gemeente, maar deze liepen op niets uit. Er wordt nu gekozen voor vestiging in Nijverdal.

Burgemeester blij
Burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn liet weten blij verrast te zijn door deze ontwikkeling. "Vooral met het oog op bedrijventerrein 't Lochter III is dit heel goed nieuws." De afgelopen tijd was al geregeld dat een aantal agenten een werkplek heeft in het Huis voor Cultuur en Bestuur. "Wat ons betreft blijft dat ook zo," zegt de burgemeester. "Dit is met name gebeurd met het oog op de samenwerking in onze multidisciplinaire teams, waarin gemeente en politie nauw samenwerken met een aantal zorginstellingen die ook in ons gebouw zitten. Hoe het in de toekomst gaat met aangiftes doen, is nog niet helemaal duidelijk, omdat de politie nog volop nadenkt over de ontwikkeling van haar dienstverlening. Het uitgangspunt is daarbij: de inwoners op maat helpen. " De gemeente hoopt dus dat ook bij een nieuw kantoor toch nog agenten in het Huis voor Cultuur en Bestuur blijven vanwege de toegevoegde waarde.

Teleurstelling
De gemeente Rijssen-Holten is navenant teleurgesteld dat de keuze vooralsnog op Nijverdal lijkt te vinden. Een bureau op afstand is immers minder gunstig voor hun inwoners. Pogingen om een alternatieve locatie aan te bieden in Rijssen hadden geen succes.

Meer op straat
De afgelopen jaren zijn in Twente al diverse politiebureau's gesloten en vervangen door kleinere politiesteunpunten. Veelal ondergebracht in gemeentehuizen, wat dus een mooie toegevoegde waarde heeft. De nadruk ligt tegenwoordig meer op het werk op straat, juist ook omdat de personele bezetting bij de politie zelf onder druk staat. Toch moet de symbolische functie van een echt politiebureau niet onderschat worden; een zichtbare uiting van waakzaamheid geeft immers ook een groter gevoel van veiligheid bij de inwoners.