Afbeelding
Foto:

Gemeente wil inzicht in poepprobleem

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn gaat een online platform inzetten om inwoners mee te laten praten over het probleem van hondenpoep binnen de gemeente.

Menig inwoner ziet wel eens de uitwerpselen op straat liggen. Het is niet voor niets één van de grootste ergernissen in de openbare ruimte. Maar hoe groot is het probleem echt en waar moet je dit aanpakken? Dit zijn vragen waar de gemeente graag wat concrete antwoorden op wil krijgen.

Praat mee
Via het platform www.hellendoorningesprek.nl kunnen inwoners reageren op enkele stellingen en een vragenlijst invullen. Deze gaat in op de mate van ervaren overlast en de plekken waar dit is.

Faciliteiten
De gemeente concludeert dat er zo'n 3.000 honden in de gemeente zijn. Deze kunnen gebruik maken van 50 hondentoiletten, 31 grasbermtoiletten en 9 losloopgebieden. Dit zou dus eigenlijk voldoende moeten zijn dat inwoners hun hond niet op straat te hoeven laten poepen. En mocht dit onverhoopt toch zo zijn, dan hoort men het immers op te ruimen.

Gedrag
Desondanks ligt er toch nog geregeld hondenpoep op plekken waar dat niet de bedoeling is. Bovendien worden de hondentoiletten lang niet altijd goed gebruikt. Kortom, de gemeente wil weten hoe dit beter kan. Het aanpakken van dit soort overlast blijkt in andere gemeenten ook een lastige opgave. Je moet namelijk het gedrag van inwoners op een positieve manier zien te beïnvloeden. Oplossingen zoals strenger handhaven werken niet, want zodra de handhaver een blokje om is laten mensen de uitwerpselen liggen. Een uitdaging dus. Via het platform hoopt de gemeente op veel reacties. Telefonisch reageren kan op werkdagen via 0548-630305.

Verwachtingen
Burgemeester Raven heeft goede verwachtingen van het online platform. "Wij vinden het belangrijk wat onze inwoners vinden en denken. Daarom werken we bij heel veel projecten al nauw samen met onze inwoners. Dit digitale platform hebben we gemaakt om hen nóg vaker de kans te geven hun mening te laten horen."