Afbeelding
Foto:

Veel interesse voor Taalpunt Nijverdal

NIJVERDAL - Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Hoewel veel mensen denken dat het hierbij vooral zou gaan om mensen met een niet-Nederlandse achtergrond zijn er ook veel geboren Nederlanders die hier moeite mee hebben. Om deze groepen te helpen is er het Taalpunt in de bibliotheek in Nijverdal.

Eind 2015 werd het Taalpunt opgericht. En in ongeveer anderhalf jaar tijd zijn er al veel bijeenkomsten gehouden met inmiddels een vaste groep bezoekers die er gebruik van maakt. Er is een vrije inloop op de dinsdagen van 16.00 tot 17.00. Het Taalpunt organiseert daarnaast ook een maandelijks Taalcafé, binnenkort op dinsdag 30 mei van 16.00 tot 17.00 uur.

Vrijwilligers
Bij het Taalpunt kunnen bezoekers in gesprek met taalvrijwilligers. Zij gaan dan samen met de bezoekers oefenen op vele fronten. Bijvoorbeeld door gezamenlijk gesprekken aan te gaan over thema's zoals Koningsdag of 4 en 5 mei. Er zijn nu zo'n 10 vaste gebruikers en een kleine 25 vrijwilligers. Hier wordt dan met name gewerkt aan de spreek- en luistervaardigheid.

Drempelvrees
Coördinator René Lueks van de bibliotheek in Nijverdal is erg blij met de resultaten tot nu toe. Wel zijn er nog zeker uitdagingen, zoals het bereiken van de doelgroep. Lokaal heeft ongeveer 11 procent van de inwoners moeite met lezen en schrijven, naar schatting 3.500 inwoners, maar lang niet iedereen komt bij het Taalpunt. Want er heerst toch nog een zekere schaamte, terwijl dit nergens voor nodig is. Het Taalpunt probeert onder meer via workshops voor vrijwilligers van onder meer de voedselbank deze mensen te bereiken. Dit soort organisaties signaleren vaak dit soort problemen en kunnen daarom gerichter doorverwijzen. Het Taalpunt is opgezet door diverse partners. Naast de bibliotheek van Nijverdal zijn ook Stichting De Welle, de gemeente, het ROC van Twente en Stichting Lezen en Schrijven hierbij betrokken. Zo verzorgt De Welle het koppelen van de bezoekers aan een taalvrijwilliger die dan één op één met hen aan de slag gaat. Dit zorgt dan voor een gerichter leertraject.

Beursmatch
Dit artikel kwam tot stand als gevolg van een match tussen het Taalpunt en Hart van Nijverdal, bij de Beursvloer Hellendoorn vorig jaar.