Afbeelding
Foto:

Hellendoorn nu Fair Trade

HELLENDOORN - Afgelopen zaterdag was het de internationale Fair Trade Day. Een dag waar duurzaam en verantwoord ondernemen centraal staat. Naast de vele wereldwinkels die al jaren 'eerlijke' producten verkopen zijn ook steeds meer andere organisaties actief bezig met dit thema. Zo ontving ook de gemeente Hellendoorn zaterdag het Fair Trade Gemeente-keurmerk.

Dit is een prestatie om trots op te zijn. Hellendoorn is namelijk pas de tweede gemeente in Overijssel die dit keurmerk in ontvangst mag nemen. Borne ontving deze titel al in 2014. Burgemeester Anneke Raven mocht het keurmerk in ontvangst nemen in een korte ceremonie op het zonnige plein voor het gemeentehuis. Want, zo is de gedachte, het is iets waar je trots op moet zijn en zeker ook uit moet dragen naar de gemeenschap. Zo werd onder meer een muzikale intro gehouden, gespeeld op afvalbakken.

Wat is Fair Trade
Fair Trade is een steeds bekendere term. Het omvat dat producenten van een bepaald goed een eerlijke handelsprijs krijgen voor hun goed, ook in relatie tot de westerse verkoopprijs. Zo verdient een cacaoboer slechts centen aan de cacao die hier in de duurste chocolade zit. Dit omdat de boer veelal een slechte onderhandelingspositie heeft. Fair Trade is er op gericht om deze balans te herstellen. Steeds meer organisaties hanteren Fair Trade als uitgangspunt voor aanschaf van producten en diensten. Bijvoorbeeld bij het koffie schenken in de gemeentelijke organisatie.