Afbeelding
Foto:

Veilig op weg met de scootmobiel

NIJVERDAL - Ouderen zijn steeds mobieler geworden de afgelopen jaren. Dankzij de elektrische fiets en scootmobiel blijven ouderen ook op hogere leeftijd op de weg. Maar: dit heeft ook een schaduwkant: senioren zijn oververtegenwoordigd bij het aantal dodelijke ongevallen. Een nieuwe scootmobielcursus moet deze groep zelfverzekerder en vooral veiliger de weg op laten gaan.

De gemeente Hellendoorn organiseert komende maand een scootmobielcursus samen met Veilig Verkeer Nederland. De cursus 'omgaan met een scootmobiel' wordt dan gratis aangeboden aan alle inwoners die een scootmobiel gebruiken. En de gemeente en VVN hopen ook echt dat mensen hier gebruik van zullen maken. Hoewel menig oudere misschien denkt de regels nog goed te kennen, blijkt dit in de praktijk toch tegen te vallen. Er is ook een groep die de scootmobiel juist laat staan door angst en onzekerheid op de weg. Deze groep moet weg achter de geraniums.

Theorie en praktijk
De cursus bestaat uit zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte. In het theoriedeel wordt ingegaan op de veranderende verkeersregels de afgelopen decennia. Het is vaak al érg lang geleden dat ouderen hun rijbewijs haalden of zich verdiepten in de nieuwe regels. En ook op het gebied van verkeersborden worden jaarlijks nieuwe toegevoegd.

Vertrouwen opbouwen
Na de theorie worden de lessen natuurlijk ook in de praktijk gebracht. Dit begint op een afgesloten terrein om wat vertrouwen op te bouwen, waarna de cursus afgesloten zal worden met een stadsrit. Hierbij worden praktische zaken geoefend zoals het bezoek aan de supermarkt met de scootmobiel.

Doe mee
Het theoriegedeelte van de cursus is op 6 juni van 09.00 tot 10.30 uur in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. Het praktijkgedeelte is aansluitend van 10.30 tot 12.00 uur, op het Henri Dunantplein. Bij voldoende deelname wordt er ook
nog een middagsessie georganiseerd die om 13.00 uur start. De 'stadsrit' door het centrum vindt plaats op 7 juni 2017. Aanmelden kan tot 28 mei via vvn-hellendoorn@hotmail.com of via de gemeente: 0548-630214.