Afbeelding
Foto:

Nieuwe kaders voor huishoudelijke ondersteuning

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn past de beleidskaders voor het verstrekken van huishoudelijke onderstuning aan. Dit naar aanleiding van diverse gerechtelijke besluiten over het bieden van huishoudelijke ondersteuning op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Aanleiding is dat veel gemeenten onder druk van bezuinigingen wellicht wat te rigoureus te werk gingen om te snijden in deze kosten, waardoor de hulp zelf onder druk kwam te staan. Een onwenselijke situatie voor de gebruikers die dit juist hard nodig hebben.
huishoudelijke ondersteuning. Met deze achtergrond heeft het college van burgemeester en wethouders het gemeentelijke beleid over huishoudelijke ondersteuning aangepast en
verduidelijkt.

Wijziging
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 9 mei 2017 een wijziging van het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2017 vastgesteld. Deze wijziging is nodig, omdat de maatwerkvoorzieningen op het gebied van huishoudelijke ondersteuning zijn uitgebreid. Een maatwerkvoorziening werkt doorgaans als volgt. Iedere inwoner heeft in principe bepaalde rechten op een standaard niveau van zorg waar nodig. Er zijn echter situaties waarin deze standaard zorg niet toereikend is, omdat iemands specifieke situatie anders is. BIjvoorbeeld een gezin met jonge kinderen waar thuiszorg nodig is, ten opzichte van een alleenstaande oudere. In zo'n geval kan de gemeente naast de standaard zorg ook andere zorg aanbieden. Kortom, zorg op maat.

Kosten
Deze uitbreiding brengt nieuwe kostprijzen met zich mee en heeft gevolgen voor de hoogte van de persoonsgebonden budgetten. De gemeente heeft de nieuwe informatie gepubliceerd op haar website. Hoewel de beleidsregels voor veel inwoners wellicht wat moeilijk leesbaar zijn kan dit toch wat nieuwe inzichten geven op zaken waar u mogelijk recht op hebt of wat er mogelijk is. De gemeente gaat daarom ook graag met u in gesprek wanneer u behoefte hebt aan zorg of ondersteuning.