50.000 euro voor Buurtbonnen
50.000 euro voor Buurtbonnen Foto:

PvdA wil experiment bijstand

HELLENDOORN - De regels voor bijstand worden te streng gehanteerd in Hellendoorn, waardoor mensen juist moeilijker uit de bijstand kunnen komen. De PvdA-fractie van Hellendoorn wil deze paradox wegnemen door de regels op punten te versoepelen.

In een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders stelt de fractie vragen over mogelijk experimenteren met versoepeling. Het idee is dat inwoners in de bijstand dan makkelijker maatschappelijk nuttig vrijwilligerswerk kunnen doen of zich beter kunnen ontwikkelen als ze daarin zelf vrijer de keuze hebben.

Gemeenten doen mee
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een beperkte groep van 25 gemeenten de mogelijkheid geven om te experimenteren met de bijstand, mits ze aan enkele kaders voldoen. inmiddels hebben zeven gemeenten zich al ingeschreven, maar Haaksbergen zou dus ook mee kunnen doen.

Proef
In totaal zouden 18.000 mensen deel kunnen nemen aan de proef. Raadslid Jos van de Born denkt dat er in Haaksbergen ook zeker interesse is om mee te doen aan zo'n proef. De fractie roept het college dan ook op om zich aan te melden voor het experiment of te onderbouwen waarom ze dit niet doen. In andere gemeenten is al zeker interesse voor dit soort proeven, ook met het oog op de komende veranderingen in werk en inkomen in brede zin.