Afbeelding
Foto:

Verhalen van voorbij

HELLENDOORN - Deze vrijdag zal Uutgeverieje 'n Boaken in Nijverdal haar nieuwste boek presenteren.

In de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur wordt het nieuwe werk gepresenteerd. Ter gelegenheid van het twintig jarig jubileum werd het boek 'Verhalen van Voorbij' samengesteld. Dit omvat een twintigtal artikelen over de geschiedenis van de gemeente Hellendoorn.

Verhalen
Aan twintig auteurs is gevraagd iets te schrijven over een bijzondere plaats en of gebeurtenis. Het gaat om herinneringen en overleveringen die bij veel mensen nu nog voortleven, maar dat alles vervaagt. Dit zogeheten collectieve geheugen wil de Uutgeverieje een duwtje in de rug geven met het jubileumboek Verhalen van voorbij. Geprobeerd is alle kernen van de gemeente te betrekken bij het samenstellen van de lijst van onderwerpen. Diverse lokale verhalen komen aan bod. Bijvoorbeeld de nog zichtbare gevolgen van een neerstortende V1 tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de historie van de kleuterschool, waar nu een Chinees restaurant gevestigd is. Ook de voormalige vuilnisbelten in Hulsen, het reeds lang verdwenen station in Haarle en de Zaandkoele in Nijverdal komen aan bod. Bij de samenstelling van het werk werd gebruik gemaakt van een groot aantal bronnen. Zo beschikken de historische verenigingen in de regio over veel materiaal, maar ook bij particulieren werden vaan boeiende foto's en verhalen ontdekt.

Koop het boek
Willem Wijnen maakte bij elk onderwerp een foto van de huidige situatie. Zo blijft de historie een altijd voortgaande beweging. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 14,50 euro. Leden van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal krijgen het gratis. Een goede reden om lid te worden.