Afbeelding
Foto:

Prijs voor
mooiste MTB-route

NIJVERDAL - De mountainbikeroute Hellendoorn-Nijverdal heeft een prijs gewonnen. Deze route is namelijk de winnaar van de publieksprijs van de Dutch MTB Trial Awards. Deze prijzen worden dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Deze awards werden afgelopen vrijdag in Nijverdal uitgereikt bij Buitengewoon Lekker op de Sallandse Heuvelrug. De uitreiking van de prijzen is in samenwerking met Cube Bikes Nederland, Kaercher en Natuurmonumenten tot stand gekomen. De publieksprijs is niet zomaar een prijs: Van de ruim 6.000 mountainbikers stemden er bijna 1.000 op deze route, waarmee 'De Gouden Schop' haar première in Nijverdal beleeft.

Publieksprijs
De prijs is een echte publieksprijs en een belangrijk stukje waardering voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor onderhoud van dit soort routes. Zo zijn ook de onderhoudsploegen van verenigingen in heel Overijssel altijd druk bezig met onderhoud. Dit werpt haar vruchten af, want onze provincie is zeer geliefd voor de vorm van fietstoerisme. \

Veel werk
De totstandkoming en het onderhoud van een MTB route is altijd een flinke prestatie. Hoewel MTB routes in Nederland in toenemende mate worden bezocht is er over het algemeen weinig aandacht voor het proces en de inzet die hier achter schuil gaat. De aanleg en het onderhoud van een route vereisen een dialoog en nauwe samenwerking met de gemeente, provincie en landeigenaren, waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, provinciale landschappen en particulieren. Daarbij vergt het veel doorzettingsvermogen en gedrevenheid van de routebouwers en gepassioneerde vrijwilligers om het geheel tot een goed einde te brengen.

Balans
Dit proces duurt vaak jaren en het is niet eenvoudig om een goede balans te vinden tussen enerzijds het rijplezier (denk aan afwisselende omgeving en flowy singletracks) en anderzijds het respecteren van de omgeving waarbij kwetsbare gebieden worden ontzien. De DMT Awards zijn in het leven geroepen om juist deze routebouwers en vrijwilligers die zich inzetten voor de sport een keer in het zonnetje te zetten en een warm hart toe te dragen.