Afbeelding
Foto:

CDA wil duidelijkheid uitbreiding Lelystad

HELLENDOORN - De ontwikkelingen rondom Lelystad Airport blijven de gemoederen zeker bezig houden in de Overijsselse politiek. De uitbreiding van het aantal vluchten op de luchthaven zal de komende jaren zorgen voor fiks extra geluidsoverlast, zo is de vrees bij zowel de politiek als vele inwoners.

Onder meer de CDA Provinciale Statenfractie maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen. De fractie hekelt ook de volgens hen onduidelijke communicatie in dit proces. Hierdoor zou niemand precies weten waar ze aan toe zijn, wat zeker voor de inwoners verveldnd is. De fractie stelde woensdag vragen over deze ontwikkelingen in de commissievergadering Milieu en Energie.

Veel vragen
Langzamerhand wordt duidelijk wat de gevolgen zijn voor Overijssel van het besluit om de groei van Schiphol op te vangen op Lelystad. Zo zijn er ook direct en indirect effecten op andere regionale luchthavens, zo komt ook het parachutespringen bij Teuge en het zweefvliegen in Lemelerveld in het gedrang. Dat het een ingrijpend besluit is om uitbreiding van Lelystad toe te staan is dus wel duidelijk. Statenlid Bouwien Rutten hoopt dat de Provincie Overijssel samen op zal trekken met Gelderland om de collectieve belangen van hun inwoners te behartigen. "Daarnaast wordt het tijd dat er een onderzoek wordt gedaan naar de effecten van Lelystad Airport voor de inwoners en de economie van Overijssel. Tot nu toe is dit nog niet gebeurd. En dan heb ik het niet alleen over de mogelijke bezwaren. Ook de positieve economische gevolgen voor de regio moeten duidelijk in beeld worden gebracht. Welke kansen biedt de uitbreiding van Lelystad Airport de regio's In Overijssel en hoe kunnen we die kansen verzilveren?", aldus Rutten.

Teuge in gedrang
De vastgestelde vliegroutes hebben grote impact op vliegveld Teuge. Door de gekozen vliegroutes wordt het parachutespringen op Teuge onmogelijk. Teuge heeft een belangrijke functie voor de veiligheid en de economie in Oost-Nederland. Zo is vliegveld Teuge bijvoorbeeld de basis voor de politiehelikopter. Maar er is ook veel recreatief verkeer, zoals het parachutespringen en de rondvluchten. Als de parasport verdwijnt verliest Teuge een belangrijke inkomstenbron en staat de continuïteit van het hele vliegveld op het spel, zo vreest het CDA.