Hondentoiletten niet populair bij baasjes

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn zit met een grote uitdaging om de overlast door hondenpoep terug te dringen. Uit recent onderzoek van de gemeente blijkt namelijk dat juist de hondentoiletten die specifiek beoogd zijn als uitlaatplek juist niet populair zijn bij de baasjes.

Deze opmerkelijke conclusie is trekt de gemeente op basis van de enquête die eerder gehouden werd via het nieuwe online platform www.hellendoorninbgesprek.nl. De hondenbezitters laten hun hond bij voorkeur juist niet poepen in de daarvoor bestemde hondentoiletten. Zij verkiezen het openbaar groen en losloopgebieden. De voorkeur zou er vanuit gaan dat de gemeente ook meer afvalbakken plaatst specifiek bestemd om plastic zakjes met uitwerpselen in te gooien. Ook niet-hondenbezitters zien dit als een zonnige investering, maar wel in combinatie met meer handhaving.

Nieuw beleid
De gemeente gaat de komende weken aan de slag om een nieuw hondenbeleid op te stellen. De uitkomsten van dit onderzoek zullen hierin ook een belangrijke rol spelen. Burgemeester Anneke Raven is blij dat Hellendoorners massaal meegedacht hebben over dit onderwerp. Aan de online enquête deden 252 deelnemers mee: 122 hondenbezitters en 130 niet-hondenbezitters. Met name de hondenbezitters waren goed verspreid over de hele gemeente; de niet-hondenbezitters woonden vooral in Nijverdal. Daarmee is de enquête niet helemaal representatief in wetenschappelijk opzicht, maar ze geeft wel een redelijk goed beeld. Hondenpoep is één van de grootste ergernissen in ons land, waardoor een breed gedragen aanpak belangrijk is: "We willen wel maatregelen nemen die werken.", aldus Raven. Rond het najaar moet het nieuwe beleid klaar zijn.