Afbeelding
Foto:

Wereldwinkel Ganesha
bestaat 35 jaar

NIJVERDAL - Het is alweer 35 jaar gelden dat een paar betrokken mensen het idee hebben opgevat voor een Wereldwinkel. Wat ooit begonnen is met een idee en een kraam op de weekmarkt, is de Wereldwinkel uitgegroeid tot een volwaardige winkel aan de Grotestraat 186, zoals Nijverdal deze nu kent. "Vroeger bestond een groot deel van het assortiment nog uit fairtrade food producten. Nu is dit ook goed te vinden in de supermarkt." Een mooie ontwikkeling, vertelt voorzitter Bas Hoogsteder.

De ruim 40 vrijwilligers die er werken doen dit met passie voor de producenten in ontwikkelingslanden. Zo zijn er vrijwilligers die in de winkel staan, maar ook achter de schermen wordt er veel gedaan. Zo gaat er regelmatig een groep op inkoop. Bijna elk artikel die in de winkel te vinden is, wordt persoonlijk geselecteerd in een fairtrade inkoopcentrum.

Inrichting
Een winkel richt zich niet vanzelf in, dus ook na sluitingstijd zijn er vaak mensen in de winkel te vinden, die de etalage en winkel inrichten. Daarnaast werken er mensen aan een nieuwsbrief, facebook en wordt er nog een informatieblad De Verderkijker gemaakt.

Service-gericht
Dat de medewerkers van de Wereldwinkel graag een stapje extra zetten blijkt wel uit een anekdote van een vrijwilliger die de kerstattenties verzorgt. Voor één bestelling waren 30 glazen karaffen besteld. Het waren de allerlaatste exemplaren en bij verzending bleken er twee gesneuveld te zijn. "We hebben toe stad en land afgebeld, gelukkig had de wereldwinkel in Enschede er nog één staan. Die hebben we toen maar persoonlijk opgehaald". De andere karaf kwam van een vrijwilliger, die deze net zelf cadeau gekregen had.

Facelift
Begin dit jaar heeft de Wereldwinkel een grote facelift gehad. De winkel is in een fris nieuw jasje gestoken en er is een gezellige tafel waar de koffie altijd klaar staat. De Wereldwinkel Ganesha is nog op zoek naar nieuwe collega's die het leuk vinden om een dagdeel in de winkel te staan. Heb je een paar uurtjes tijd? Bel dan met de winkel op 0548-623783 of loop eens binnen.