Afbeelding
Foto:

Hellendoorn gaat genieten van vallende sterren

HELLENDOORN - Het is een vaste traditie waar je letterlijk de klok op gelijk kunt zetten: de jaarlijkse Perseïden meteorenzwerm. Op zondagavond 13 augustus is deze hopelijk weer goed zichtbaar in Twente. Onder meer de Sterrenwacht Hellendoorn organiseert speciaal voor deze avond een uitgebreid programma.

De Perseïden meteorenzwerm ontstaat als volgt. Doordat de aarde door een gebied draait met stofdeeltjes afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. De deeltjes die dan in onze dampkring terecht komen verbranden. Dit levert een mooi spektakel op. Er zijn dan bij goed weer ongeveer 80 'vallende sterren' per uur te zien in de nacht van zondag op maandag. Ook voorafgaand aan dit hoogtepunt zullen er wel verbrandende deeltjes te zien zijn.

Speciaal programma
De Sterrenwacht Hellendoorn organiseert dus een speciaal programma rondom de Perseïden. Dit begint met een lezing over wat meteoren eigenlijk zijn, verzorgd door Frank Helmer. Daarna demonstreert Willy Broeze vallende sterren in het planetarium. Afsluitend worden bezoekers - bij een voldoende heldere hemel - meegenomen voor een wandeling naar het uitkijkpunt op de Sallandse Heuvelrug. Daar verzorgd Gérard Brinks uitleg over het sterrenbeeld Perseus en waar te vinden, want dat is de richting van waaruit de meteorenregen afkomstig is. Higlights zijn letterlijk en figuurlijk de Perseïden zelf die dan kunnen worden gezien onder een prachtige sterrenhemel. Aanvang van dit speciale programma is om 21.00 uur, deelname kost 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar.

Grotere stukken
Naast de Perseïden en andere relatief voorspelbare fenomenen zijn er natuurlijk voldoende brokstukken en stofdeeltjes die minder goed voorspelbaar zijn. Verreweg de meeste van deze stukken, ook grotere, verbranden in onze beschermende dampkring. Heel af en toe bereikt een meteoor daadwerkelijk de aarde. Een recent voorbeeld was in januari in Broek op Waterland. Een meteoor van 500 gram verbrijzelde toen een dakpan. De meteoor was toen in heel Nederland zichtbaar als een duidelijke vuurbal. Wie zo'n brokstuk in zijn tuin aantreft mag zich gelukkig rekenen, door de zeldzaamheid leveren ze doorgaans een leuk geldbedrag op.