Afbeelding
Foto:

Hellendoorn rijdt meer op stroom

HELLENDOORN - Wie het nieuws volgt de afgelopen tijd heeft het al gehoord: er gaan steeds meer discussies op om de auto met verbrandingsmotor 'gewoon' helemaal te verbieden. Want ze zijn immers vervuilend, ten opzichte van de elektrische auto die in theorie althans een stuk schoner is. Vooruitlopend op deze trend worden al in steeds meer plaatsen nieuwe laadpalen gerealiseerd. Zo ook binnen de gemeente Hellendoorn.

Inmiddels zijn er al zes publieke laadpalen die voor iedereen toegankelijk zijn en nog zo'n twintig semi-publieke laadpalen zoals bij bedrijven. Particulieren die geen eigen laadmogelijkheid hebben kunnen een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. De gemeente wil zo waar mogelijk samen met diverse partijen werken aan het versterken van de infrastructuur voor elektrisch rijden.

Nieuwe palen
Er bestonden al enige tijd laadpalen aan de Wilhelminastraat, de parkeergarage aan de Maximastraat, het station en op de parkeerplaatsen bij de Sallandse Heuvelrug. Recentelijk kwamen er ook twee nieuwe laadpalen aan de Vivaldistraat in Nijverdal en de Gerhard Nijlandstraat in Daarlerveen.

Andere palen
De locaties van de 20 semi-publieke laadpalen in de gemeente, waar dus ook anderen dan de terreineigenaren gebruik van kunnen maken, zijn te vinden via www.oplaadpalen.nl. Is dit nog niet voldoende? Via www.openbaarladen.nl is het ook mogelijk om een nieuwe paal aan te vragen, waarvoor de gemeente samenwerkt met Allego.

Aanvraag
Na de aanvraag via de website zorgt Allego voor de afhandeling ervan, overleg met de gemeente en de uiteindelijke plaatsing. De laadplek wordt door de gemeente gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen en de laadpaal is dan voor iedereen met een elektrische auto te gebruiken. Los van de particuliere verzoeken is de gemeente in gesprek met Allego om in Haarle en Hellendoorn een laadpaal te plaatsen. De ambitie van de gemeente Hellendoorn en ook van de provincie Overijssel is om het aantal laadpalen de komende tijd verder uit te breiden om zo elektrisch rijden aantrekkelijk te maken.