Afbeelding
Foto:

Cursus voor steun aan dementerenden

NIJVERDAL - De vergrijzing slaat momenteel in rap tempo toe in Nederland. Helaas heeft dit ook een vervelend gevolg: het aantal mensen met dementie in Nederland neemt sterk toe.

Stichting Evenmens ziet dat er een groeiende behoefte is aan goede steun voor dementerenden. In de praktijk blijkt namelijk dat veel mensen met dementie zich terug trekken uit het maatschappelijk leven. Doordat zij zelf ook aanvoelen dat dingen moeilijker gaan en mensen anders op hen gaan reageren. Het is een zoektocht naar houvast in een wereld die voor hen steeds ongrijpbaarder wordt.

Goede ondersteuning
Gelukkig hebben de meeste dementerenden nog een redelijk netwerk van zorg, bijvoorbeeld mantelzorgers. Dit zijn mensen in hun directe omgeving zoals een partner, kinderen of buurman die voor hen zorgt. Dit is geen eenvoudige opgave; mantelzorger ben je immers vaak 24 uur per dag. Juist voor hen is het daarom goed om te weten dat ook zij steun kunnen krijgen. Zo kunnen zij gebruik maken van vrijwilligers die hen ondersteunen met kennis en advies. Zo hoeven zij niet zelf het spreekwoordelijke wiel uit te vinden.

Cursussen
Evenmens organiseert dit najaar een cursus voor vrijwilligers die interesse hebben om zich te specialiseren in dementie. Zij kunnen deze kennis dan weer met anderen delen. Er wordt serie van vier bijeenkomsten georganiseerd waarin ingegaan wordt op ziektebeelden, communicatietechnieken, ervaringsoefeningen en samen te ondernemen activiteiten. Na afloop ontvangt u een certificaat van deelname. Evenmens zet u als gespecialiseerde vrijwilliger dan ook graag in bij iemand met dementie en zijn of haar mantelzorger. Voor informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Margret Overkamp via tel 0548-638830 of mail moverkamp@evenmens.nl. Voor aanvang van de cursus zal een selectiegesprek plaatsvinden. Planning van de bijeenkomsten: Op de dinsdagen 3 oktober, 10 oktober, 17 oktober en maandag 30 oktober vanaf 19.30 uur, of 's ochtends op de woensdagen 4, 18 oktober en dinsdag 31 oktober en 14 november vanaf 10.00 uur, in het Huis voor Bestuur en Cultuur.