Afbeelding
Foto:

Geen bezuinigingen in 2018

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn heeft dinsdag de nieuwe begroting gepresenteerd. Er is goed nieuws te melden: komend jaar hoeft de gemeente geen verdere bezuinigingen door te voeren.

De afgelopen tijd voerde het college van B&W al een terughoudend beleid wat betreft uitgaven. Ook Hellendoorn moet immers steeds meer doen met minder middelen, waardoor keuzes noodzakelijk zijn. De keuzes worden nu ook uitdrukkelijk gemaakt in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. De gemeente heeft extra geld gereserveerd voor ontwikkelingen in het sociaal domein, de uitvoering van de duurzame energievisie en de agenda voor Twente. Ook wordt er gespaard voor een mogelijke aanpassing van de huisvesting van Reggesteyn.

Lasten
De gemeente kiest voor een beperkte lastenverzwaring. Zo gaan de belangrijkste tarieven omhoog met 3,1 procent. De korting van 30 euro op de afvalstoffenheffing blijft ook komend jaaer. Dit doordat inwoners steeds beter afval scheiden.

Zorg en welzijn
Zorg blijft in 2018 opnieuw een aandachtspunt als één van de grote uitgaven. De gemeente kiest hierbij veelal voor een bredere aanpak. Sport en werk zijn belangrijke factoren voor zowel lichamelijk als geestelijk welbevinden. Daarom zijn middelen gereserveerd om bijvoorbeeld niet uitkeringsgerechtigden naar de arbeidsmarkt te leiden. Op sportgebied is er specifieke aandacht voor kwetsbare groepen via projecten als 'Sport en jeugdhulp scoren samen!' en 'Sociaal Vitaal'. Het college blijft investeren in de sportinfrastructuur. De vervanging van het wetraveld van Hulzense Boys door een kunstgrasveld is twee jaar naar voren gehaald en zal in 2018 worden gerealiseerd.

Financieel perspectief
De begroting voor 2018 is sluitend. In de jaren daarna ontstaan er wel tekorten, die oplopen tot € 1,7 miljoen in 2021. Die tekorten verdienen echter wel de nodige nuancering. Het is bijvoorbeeld zeer aannemelijk dat de nieuwe regering de uitgaven zal verhogen, waarvan gemeenten dan meeprofiteren.