Afbeelding
Foto:

Leerlingen maken
indrukkende reis

NIJVERDAL - Leerlingen uit de vijfde klas van het CSG Reggesteyn, locatie Noetselerbergweg in Nijverdal, maken deze week een bijzondere reis. In het kader van hun werkweek bezoeken zij Kraków in Polen.

Deze werkweek naar Kraków wordt dit jaar voor de tiende keer door georganiseerd door het scholengemeenschap. Zij bezoeken onder meer het vernietigingskamp Auschwitz.

Bijzondere gast
Om hen voor te bereiden op dit bezoek kregen de leerlingen ook een bijzondere gast afgelopen week. Op dinsdag 19 september bracht Ernst Verduin een bezoek aan het scholengemeenschap. Hij heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog diverse kampen doorstaan. Van Vught en Westerbork, via Auschwitz en Morowitz en Buchenwald. Als overlevende zag hij zelf de verschrikkingen van de oorlog.

Ooggetuige
De ervaringen van de toen jonge Ernst Verduin tijdens en na de Tweede Wereldoorlog maakten een grote indruk op de leerlingen. Hoewel ze uiteraard al veel weten over de oorlog aan de hand van tekstboeken, is een ooggetuige toch een stuk indringender. De school organiseert daarom jaarlijks de ontmoetingen tussen leerlingen als onderdeel van deze werkweek naar Kraków. Het is een belangrijk stukje achtergrond en wenselijk gezien het zware en emotionele karakter wat een bezoek aan zo'n concentratiekamp met zich meebrengt, zo leert de ervaring. De leerlingen konden vragen stellen en kregen een gastcollege over zijn ervaringen tijdens de oorlogsjaren.

Auswitz
Auschwitz is voor veel mensen het bekendste van de concentratiekampen. Het is niet zozeer 'een' kamp, maar eigenlijk meerdere kleinere kampen verspreid over een groter gebied bij de gelijknamige Poolse stad Auschwitz. Hoewel exacte aantallen lastig zijn, werden naar schatting 1,3 miljoen mensen gedeporteerd naar dit kamp. Ongeveer 1,1 miljoen van hen werden vermoord; grotendeels door vergassen. Naast Joodse mensen werden hier ook vele andere minderheden om het leven gebracht, evenals politieke dissidenten.