Foto: Annauf.nl
Foto: Annauf.nl Foto: Annauf.nl

Duurzame verlichting in Hellendoorn

HELLENDOORN - Loop 's avonds eens door een gemiddelde woonwijk in Nederland. Op sommige plekken lijkt het wel dag; niet zelden staat verlichting vaak de hele nacht aan. Straatverlichting is daarom traditioneel ook een grootverbruiker van energie; iets wat de gemeente nu actief terug gaat dringen.

Al in 2016 stelde het Hellendoornse college van Burgemeester en Wethouders geld beschikbaar om de bestaande verlichting langs alle gemeentelijke hoofdwegen te laten vervangen door zuinige LED-verlichting. Ook werd geld beschikbaar gesteld om de komende jaren alle woonwijken - gefaseerd - te voorzien van LED-verlichting. Dinsdag gaf wethouder Jelle Beintema het startschot voor het vervangen van de eerste armaturen. De komende weken gaat aannemer Heijmans verder met de vervanging. Gelijktijdig wordt alle verlichting in de Bloemenwijk vervangen door LED-verlichting. Er worden in totaal 750 armaturen vervangen. Eind november moet dit klaar zijn.

Wat is LED?
Veel straatverlichting is nu nog van het traditionele type, zoals de natriumlamp (herkenbaar aan de oranje/gele gloed) of kwiklamp, die meer wit licht geeft. Deze lampen hebben echter diverse nadelen. Zo is de productie een aardige belasting voor het milieu en de lampen gaan tussen de 10.000 en 30.000 uur mee. LED-lampen bevatten zogenaamde 'light emitting diodes', oftewel, lichtgevende diodes. Deze hebben als voordeel dat ze langer meegaan, gemiddeld 55.000 uur, en minder energie gebruiken. De nieuwe verlichting langs de Hellendoornse hoofdwegen is 60 procent zuiniger. Een nadeel is dat de verlichting soms vrij fel is wat blauw is, wat koud en kil aan kan voelen qua sfeer.

Dimmen en doven
De afgelopen tijd werd al veel gedaan om ook het gebruik van traditionele lampen terug te dringen, zoals het dimmen en doven van lampen, bijvoorbeeld in de buitengebieden waar in het holst van de nacht niemand komt. Dit ook tot groot genoegen van onder meer natuurorganisaties, die zich zorgen maken over de grote mate van lichthinder in ons land.

Foto: annauf.nl