Afbeelding
Foto:

Gemeente heeft beter grip op afval

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn heeft steeds beter grip op het inzamelen en verwerken van afval. De gemeente heeft dit jaar enkele ingrijpende wijzigingen doorgevoerd, die nu al hun vruchten af beginnen te werpen.

De gemeente werkt net als andere Twentse gemeenten aan enkele grotere ambities om onder meer de hoeveelheid restafval wat inwoners en bedrijven aanbieden terug te dringen. Daarnaast is ook het verbeteren van de dienstverlening een belangrijk aspect. De hoeveelheid restafval zal op basis van de resultaten van de eerste drie kwartalen van het huidige jaar worden teruggedrongen van 189 kg per inwoner in 2016 naar 144 kg per inwoner in 2017. Uiteindelijk moet dit nog verder omlaag, tot 50 kilo per inwoner in 2030, wat de overkoepelende Twentse ambitie is.

Beter recyclen
Met name de invoering van de aparte containers voor verpakkingsafval had het beoogde effect. Inwoners kunnen sinds begin dit jaar een aparte minicontainer krijgen om verpakkingen in te leveren. Ruim 95 procent van de inwoners heeft gekozen voor deze optie. Daarnaast kunnen inwoners dit inleveren op diverse milieueilandjes. Deze zijn in stand gebleven zodat ook de hoogbouw en kleine huishoudens mee kunnen doen aan de gescheiden inzameling. Het succes van de PMD-inzameling is nog groter dan verwacht. In 2017 verwacht de gemeente ruim 1.040 ton verpakkingsafval in te zamelen; circa 29 kg per inwoner.

Prikkel
De meeste inwoners hebben ervaren dat het gebruik van de PMD-container voor verpakkingsafval zorgt voor minder restafval. Dit toont aan waarom het minder vaak ophalen van de containers een goede zet is. In veel gemeenten levert met name dit aspect vaak weerstand op.

Oud papier en GFT
De inzameling van oud papier en karton blijft een groot succes. Het merendeel van de inwoners doet mee en er zit nog slechts een minimale hoeveelheid oud papier in de restcontainer. Het huidige beleid voor oud papier wordt dan ook doorgezet. De inzameling van groente-, fruit en tuinafval kan nog wel beter, nu bestaat nog 37 procent van het restafval uit GFT. Het gaat dan om zo'n 115 kilo per inwoner per jaar. De gemeente wil daarom ook meer inzetten op het stimuleren van recyclen van GFT.