Nieuwe zienswijze tegen uitbreiding Lelystad Airport

De Provincie Overijssel en vijftien gemeenten, waaronder Hellendoorn en Rijssen-Holten, dienen een gezamenlijke zienswijze in over de aanvliegroutes voor Lelystad Airport.

De Provincie en gemeenten maken zich ernstig zorgen over de toenemende overlast voor hun inwoners wanneer er veel en laag gevlogen. Tevens roepen de overheden nogmaals op het besluitvormingsproces over de uitbreiding van Lelystad Airport te verbeteren, waarbij meer inzicht ontstaat in argumenten en weging ervan en waarbij inwoners en decentrale overheden worden betrokken.

Zorgwekkend
In de zienswijze geeft de regio onder meer aan dat zij onaangenaam verrast is dat de informatie in de milieueffectrapportage niet blijkt te kloppen. De regio vindt dit ernstig en zorgwekkend. Hierdoor is de geluidshinder mogelijk ernstiger dan eerder bekend werd gemaakt. De gepresenteerde aansluitroutes betekenen dat boven Overijssel over een afstand van circa 30 kilometer (van de grens met Duitsland tot Lemelerveld) 3.600 meter moet worden gedaald. Er is bij dit snel dalen geen sprake van een geleidelijke glijvlucht, waarbij weinig motorvermogen nodig is. De regio wil meer informatie over de geluidsgevolgen hiervan, en wil dat het alternatief (wel een glijvlucht) dat door Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) en HoogOverijssel is aangereikt serieus wordt onderzocht. De overheden willen graag dat er een minimale vlieghoogte komt van 1.800 meter waar alleen bij hoge uitzondering van afgeweken zal worden. Zij willen ook graag actief betrokken blijven bij de rest van dit proces om zo actief de belangen van hun inwoners te kunnen behartigen.