Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Hellendoorn is
steeds duurzamer

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn wil graag in de toekomst nog meer doen om duurzamer te worden. Daarom heeft het college van Burgemeester en Wethouders afgelopen week haar nieuwe 'Duurzame Energievisie Hellendoorn' vastgesteld.

Hellendoorn heeft zowel een lokale als regionale ambitie. In 2013 stelde de gemeente het doel vast om in 2020 een 20 procent CO2-reductie te realiseren ten opzichte van 2008. Op basis van de huidige inzichten en maatregelen verwacht het college dat de gemeente in de buurt komt: zo'n 70 procent van de doelstellling moet gehaald kunnen worden. Mits de betrokkenen goed blijven werken aan het terugdringen van energieverbruik en het opwekken van meer duurzame energie.

Meer doen
De gemeente wil wel proberen om ook de resterende doelstelling te halen, waarvoor dan dus aanvullende maatregelen nodig zijn. In de nieuwe visie is daarom ook ruimte opgenomen voor meer windenergie, niet alleen maar op bedrijvenpark 't Lochter. Daarnaast wil de gemeente andere vormen van duurzame energieopwekking door bijvoorbeeld biomassa en zonnepanelen verder stimuleren.

Windenergie
Aanleiding voor het opstellen van deze duurzame energievisie was het besluit om geen toestemming te geven voor de plaatsing van windmolens op 't Lochter III. In het verlengde van dit besluit heeft de raad een motie aangenomen waarbij het college opgeroepen werd naar alternatieven te zoeken en die uit te werken. Het college heeft deze opdracht ruim opgevat en zichzelf de opdracht gegeven een 'Duurzame Energievisie Hellendoorn' op te stellen. De gemeente heeft inwoners, ondernemers en anderen actief betrokken bij dit proces met als doel om meer draagvlak te realiseren. Want, zo blijkt in de praktijk, sommige duurzame maatregelen roepen al snel weerstand op. Zo hebben maar weinig inwoners zin om een windmolen in hun achtertuin te krijgen. De energievisie zal op 29 november 2017 tijdens de openbare vergadering van de commissie Grondgebied behandeld worden. De gemeenteraad zal deze visie dan op 12 december vast kunnen stellen.