Afbeelding
Foto:

'Onze' Sint zet Ibbenbüren op z'n kop

IBBENBÜREN - Sinterklaas is op 6 december niet rechtstreeks naar Spanje vertrokken. Traditioneel toog de Goedheiligman met zijn gezelschap naar onze partnerstad Ibbenbüren. Hij nam Dweilorkest Trotwaarbent Nijverdal mee en zette afgelopen zaterdag de boel op de kop tijdens Ibbenbüren on Ice.

Voor de vijftiende keer zorgde het gezelschap uit Nijverdal en Spanje voor een supergezellige intocht in Duitsland. Een dag vol Deutsche Gemütlichkeit. De intocht begon met een ritje op de koets in de richting van de ijsbaan in de Duitse stad. Daar werd Sinterklaas verwelkomd door de burgemeester en maakte hij samen met de regelpiet een ronde over de ijsbaan.

Ontvangst
Vervolgens werd de intocht vervolgd in de koets met een rondrit door het centrum. Het mooie Pietentreintje uit Nijverdal volgde de koets door de straten van Duitsland. Bij een aantal belangrijke kruispunten stopte de Sint en nam de tijd voor het publiek. De intocht werd afgesloten op de ijsbaan waar Sinterklaas voor ieder kind de tijd nam. Alle pieten waagden een gokje op het spekgladde ijs. Sommigen brachten het er trouwens best goed vanaf!

Veel publiek
Het massaal toegestroomde publiek genoot volop. De één was heel verbaasd om het bonte gezelschap te zien, de ander razend enthousiast. En veel kinderen en hun ouders namen even de moeite om de Goedheiligman de hand te schudden of samen op de foto te gaan. De pieten zorgen de hele dag - samen met de Trotwaarbent - voor een geweldige muzikale sfeer in de straten van het centrum. Een erg leuke traditie van de Sintcommissie Nijverdal. En zeer gewaardeerd door onze Duitse kennissen in de partnerstad van de gemeente Hellendoorn.

Nikolaustag
Hoewel Sinterklaas een Nederlandse traditie pur sang is, komt de goedheiligman ook in Duitsland jaarlijks voorbij. Er zijn wel wat verschillen tussen het Nederlandse en Duitse Sinterklaasfeest. Zo gaat Sinterklaas in Duitsland onder de naam "Sankt Nikolaus" door het leven, wordt er "Nikolaustag" in plaats van "Pakjesavond" gevierd en worden de cadeautjes enkel op 6 december uitgedeeld.