Afbeelding
Foto:

Burgemeester Raven
blikt terug op mooi 2017

HELLENDOORN - Het wordt voor Anneke Raven de zevende jaarwisseling als burgemeester van de gemeente Hellendoorn. En net als velen is dit voor haar een moment voor bezinning. Hoe is het afgelopen jaar gegaan en welke plannen heeft zij voor 2018? Onze verslaggever Suzanne van Gaale ging op bezoek bij de burgemeester.

Hoe kijkt u terug op 2017?
,,Het was een jaar waarin we tot de gelukkigste gemeente van Nederland zijn uitgeroepen en sportgemeente van het jaar waren. Het is ook een jaar geweest waar veel is afgerond; de Noord-Zuid verbinding is open, het betaald parkeren is afgeschaft, Het Kantoor is geopend: zzpers huren hier hun ruimte, waarbij receptie, catering en schoonmaak gedaan wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen in onze gemeente tevreden zijn met de zorg die hen geboden wordt. Voor de begroting 2018 hebben we voor het eerst sinds jaren geen bezuinigingen ingeboekt. Dat heeft alles te maken met de oplevende economie. Onder meer te zien aan de kavelverkoop in Noetsele, aan de Tuinen, in Daarle en Marle en de grondverkoop op Lochter III. En voor mij persoonlijk was mijn herbenoeming als burgemeester natuurlijk een hoogtepunt."

Wat was een leermoment?
,,Als gemeente stimuleren wij inwoners om met initiatieven en ideeën te komen. Dat betekent niet alleen voorstanders, maar ook tegenstanders Dat is altijd een spanningsveld. Beide partijen neem je serieus, maar als bestuurder en raadslid moet je wel een besluit nemen en dan is er altijd een groep teleurgesteld. Dat hebben we gezien bij de besluitvorming rond de kinderboerderij. Het betekent ook dat ik als burgemeester zal proberen dat de verhoudingen tussen initiatiefnemers en omwonenden weer verbeterd worden.

Welk moment bleef u het meeste bij dit jaar en waarom?
,,Bijzondere momenten voor mij zijn ieder jaar weer de Koninklijke Onderscheidingen die ik mag uitreiken. Namens de Koning mag ik de waardering voor onze inwoners uitspreken die zich ingezet hebben voor onze samenleving. Het mooie is ook de verrassing, het vaak onverwachte en de spanning en voorpret van de aanvragers.

Waar bent u trots op als u terugblikt op 2017?
,,Tijdens een bedankavond voor onze vrijwilligers waren 450 mensen aanwezig. Dat kenmerkt onze gemeente. Dat is iets om geweldig trots op te zijn. Er is ook veel gerealiseerd en dat is mede gelukt doordat we samen, gemeente en inwoners, aan de slag zijn gegaan en hebben aangepakt. De inwoners van Haarle die met elkaar het groenonderhoud oppakken, zijn daar een mooi voorbeeld van. En ook in Daarlerveen bruist het weer dankzij het Trefpunt. Daarnaast ontwikkelen inwoners, culturele samenwerkingspartners en de gemeenteraad met elkaar een nieuwe cultuurvisie. In januari 2018 vindt de festivalweek plaats, waarin inwoners elkaar inspireren en laten zien wat er al aan cultuur in Hellendoorn is. Op grond daarvan bepalen we de cultuurvisie. Het is een tijdrovend en intensief experiment, maar de moeite waard omdat het een manier is om onze inwoners nadrukkelijker een stem te geven in wat er moet gebeuren in onze gemeente."

Voor welke uitdagingen staat de gemeente de komende jaren?
"Leven in een veilige en vredige wereld is voor iedereen het hoogste goed. Als je terugkijkt op het afgelopen jaar moet je constateren dat dat voor veel mensen niet is weggelegd. Aanslagen in Europa, onrust in het Midden Oosten, mensen op de vlucht in Afrika en Azië. ?In onze gemeente zijn we naast het zorgen voor een veilig thuis en een veilige gezonde leefomgeving ook bezig met verkeersveiligheid. De komende jaren zullen wij ons inzetten voor de verkeersveiligheid in Haarle, de situatie bij Hulsen en de Kruidenwijk. Ook ben ik blij dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt gevonden. Wij hebben een energievisie vastgesteld, maar dat is pas het begin. Belangrijk is dat we met elkaar, gemeente, bedrijfsleven en inwoners, aan de slag gaan om onze ambitieuze doelstellingen te halen. Belangrijke aandachtspunten zijn daarbij voorlichting, communicatie en bewustwording. Maar vooral ook doen!"

Wat hoopt of verwacht u van het nieuwe kabinet, voor Hellendoorn in het bijzonder?
,,Er zijn genoeg plannen waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Zo is er in het regeerakkoord meer aandacht voor de N-wegen. En dat is positief voor de N35. Ook is er meer aandacht voor klimaat en duurzaamheid en er is meer geld beschikbaar voor gemeenten."??

Airport Lelystad is een belangrijk item waar de gemeente zich over uit heeft gesproken. Wat hoopt u in 2018 te bereiken?
,,Als gemeente volgen wij dit kritisch en we zitten er bovenop. De raadsleden van de gemeente Hellendoorn staan achter de actie voor een hogere aanvliegroute naar vliegveld Lelystad. Samen met veertien Overijsselse gemeenten en de provincie Overijssel hebben we een gezamenlijke zienswijze ingediend over de aansluitroutes voor Lelystad Airport. Inzet van de samenwerkende overheden is dat de overlast voor de inwoners van Overijssel wordt voorkomen of beperkt."

Welke kansen liggen er in 2018 voor de gemeente Hellendoorn?
"Ik heb al veel onderwerpen genoemd die komend jaar aan de orde zullen komen. Belangrijk is dat er op 21 maart 2018 gemeenteraadsverkiezingen zijn. Er komt een geheel nieuwe gemeenteraad en een nieuw college. Dat brengt met zich mee dat er in het beleid nieuwe accenten gelegd zullen worden, maar dat hangt van de kiezer af. Dus gaat u vooral stemmen, want elke stem telt en daarmee heeft u invloed."