Afbeelding
Foto: Suzanne Van Gaale

Burgemeester
blikt vooruit

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn heeft afgelopen week de nieuwjaarsreceptie gehouden. Op 2 januari waren inwoners, ondernemers, politici en alle andere geïnteresseerden weer van harte welkom in het Huis voor Cultuur en Bestuur, waar ook alle Nederlands Kampioenen van het afgelopen jaar gehuldigd werden. Burgemeester Anneke Raven hield hier de volgende nieuwjaarstoespraak. Wij korten deze iets in, in verband met de lengte. Kijk voor de volledige tekst op www.hellendoorn.nl

"Vanaf deze plaats wil ik u graag allen een heel gelukkig en gezond nieuw jaar wensen. Dat wens ik u als gemeenschap én dat wens ik u allemaal individueel. Als gemeente hielden we ons tot voor een paar jaar geleden vooral bezig met taken die de hele gemeenschap ten goede kwamen, maar de laatste paar jaar hebben we ook steeds meer taken gekregen die u als individu aangaan. We komen steeds vaker niet alleen maar tot aan uw stoep, maar ook achter uw voordeur.

Dat deden we natuurlijk al met wat vroeger nog de sociale dienst heette, maar behalve dat ook díe taken zijn uitgebreid, zijn we sinds 2015 als gemeente ook verantwoordelijk voor jeugdzorg en zorg aan ouderen en langdurig zieken. Dat was voor iedereen even wennen. We zijn intussen drie jaar verder en terugkijkend durf ik wel te stellen dat we de kinderziektes overwonnen hebben en dat de organisatie niet alleen stáát, maar ook over het algemeen goed functioneert. Dat blijkt ook uit onderzoek. Daar ben ik blij om, want dit is natuurlijk niet zomaar iets. Dit raakt direct aan het persoonlijk welzijn van onze inwoners, van u.

Tegelijkertijd blijft het welzijn van onze gemeenschap als geheel onverminderd belangrijk. En daar bedoel ik mee: de onderlinge samenhang, de bereidheid elkaar te helpen, samen ergens de schouders onder zetten. Dat gaat van even de vuilcontainer van de buurman buiten zetten tot de inkopen doen in een winkel in het eigen dorp; van rijden voor de voetbal tot een bestuursfunctie vervullen bij een vereniging. Alles is goed en iedereen doet wat hij of zij kan. Gelukkig gebeurt dat hier allemaal nog vrij massaal. En het is ook belangrijk dat dat zo blijft.

Het klinkt misschien gek dat ik dat nu zo zeg, maar ook in onze relatief rustige plattelandsgemeente Hellendoorn zijn er helaas krachten actief die deze sterke gemeenschap proberen te ondermijnen. Dan doel ik op personen en groepen die zich bezighouden met criminele zaken als drugshandel en prostitutie en de opbrengst daarvan witwassen door bijvoorbeeld te investeren in gebouwen of bedrijven. Dit noemen we 'ondermijning', wat betekent dat onderwereld en bovenwereld met elkaar vermengd raken. En als u nu denkt "Waarom zegt ze dat nou, we zitten hier in de gemeente Hellendoorn, dat speelt hier niet!" dan moet ik u helaas uit de droom helpen, want dat soort zaken speelt ook hier. Onze grote filosoof Johan Cruijff zei het al: je gaat het pas zien, als je het door hebt. Als je er op let, ga je het zien:… mensen die weinig werken, maar veel geld hebben, zogenoemde windhappers, vreemde geuren bij een huis of een bedrijfshal en 's nachts bedrijvigheid, restaurants waar je nooit iemand ziet, alleen op afwijkende tijden, mensen die misbruik maken van de PGB's. U hebt vermoedelijk ook de verhalen wel gelezen over zorgfraude. Mensen die misbruik maken van kwetsbare mensen die zorg nodig hebben. Samen met de andere Twentse gemeenten en samen met de politie houden we de vinger stevig aan de pols en proberen we zoveel mogelijk signalen op te pikken zodat we op tijd kunnen ingrijpen. Ik zeg dit niet om u bang te maken. Ik zeg dit omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zich realiseert dat onze rechtsstaat en onze democratische samenleving, geen vanzelfsprekendheden zijn. Er zijn helaas mensen die hun eigen gewin belangrijker vinden en bereid zijn daarvoor de gemeenschap op het spel te zetten. En laat ik u één ding zeggen: ik, als uw burgemeester, zal dat nooit accepteren.