Afbeelding
Foto:

Leerlingen Reggesteyn
bezoeken Binnenhof

NIJVERDAL - Leerlingen van het CSG Reggesteyn Noetselerbergweg hebben dinsdag een bezoek gebracht aan het Binnenhof in Den haag.

De leerlingen trokken naar Den Haag samen met een delegatie van de lokale CDA-afdeling. Samen met raads- en bestuursleden van CDA Hellendoorn bezochten zij de Eerste en Tweede Kamer, de Ridderzaal en de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Zelf in debat
Hoewel een rondleiding best leuk is, was het hoogtepunt wel het zélf debatteren. Zo konden de leerlingen in gesprek met een Tweede Kamerlid. Docent maatschappijleer/maatschappijwetenschappen Erik Braaksma was dan ook enthousiast over het bezoek. "Het is een bijzonder leerzame ervaring voor leerlingen om ook zelf met een kamerlid in debat te gaan".

Samenwerking
Doel van dit bezoek was dat de leerlingen een idee krijgen hoe de politiek werkt. Daarnaast is het natuurlijk een mooie manier om de verbinding tussen de gemeentepolitiek en de school vorm en inhoud te geven. Zowel de leerlingen als de fractieleden zijn erg enthousiast over de samenwerking, die al zo'n 20 jaar bestaat. Bijzonder dit jaar is dat de leerlingengroep 5e klas Havo Maatschappijwetenschappen in z'n geheel meegaat en vooraf tijdens een gastles een ontmoeting kreeg met een deel van de fractie van het CDA Hellendoorn. Zij gaven al een belangrijk inkijkje in de werking en rol van de lokale versus landelijke politiek.

Geen binding
Helaas leert de praktijk dat veel jongeren maar weinig op hebben met politiek. Hoewel zij natuurlijk ook wel veel lezen en horen over landelijke kopstukken in de media, zien jongeren vaak niet echt een rol voor zichzelf. De opkomst bij kersverse stemmers die net 18 jaar zijn laat dan ook vaak te wensen over. Dit is jammer, omdat de politiek juist een grote invloed heeft op thema's die ook voor jongeren van groot belang zijn. Hierbij valt te denken aan voldoende werkgelegenheid, betaalbare woonruimte en natuurlijk: de kosten voor studeren. Zaken die voor hen toch zeker van groot belang zijn; nu én in de toekomst.