Afbeelding
Foto:

Scoor een Boek

NIJVERDAL - Afgelopen maand was het al breed in het nieuws: we lezen steeds minder. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zijn met name tieners en jongvolwassenen veel minder gaan lezen de afgelopen jaren, zelfs wanneer we uit coulance digitale media meerekenen. De bibliotheek van Nijverdal wil hier verandering in brengen.

Afgelopen maandag was de aftrap van het nieuwe project Scoor een Boek; een samenwerking tussen de ZINiN bibliotheek en voetbalclub Heracles in Almelo. Dit moet leerlingen uit groep 5 en 6 uit de gemeente Hellendoorn met plezier laten lezen.

Belangrijk
Naast sporten is ook lezen erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zo draagt lezen bij aan een goede taalbeheersing, wat de basis is voor zelfstandigheid en een gezonde leefstijl. Het Scoor een Boek willen zij bijna 300 leerlingen van 10 baswisscholen zoveel mogelijk boeken laten lezen in de klas. Dit project is in andere regio's en met andere sportclubs al zeer succesvol geweest.

Stimulans
Om hen hierbij te stimuleren legt het project een link met voetbal; een grote interesse bij deze leeftijdsgroep. Zo worden zij in het lezen gestimuleerd door middel van videoboodschappen door Robin Pröpper van Heracles. Hij gaf maandag ook de spreekwoordelijke aftrap voor het project op daltonschool Reggewinde. Leesconsulente Jolande Broens zorgt voor voldoende spannende en sportieve boeken om te lezen en Robin laat de film zien om kinderen aan te moedigen zoveel mogelijk boeken te lezen.

Meer activiteiten
De komende tijd worden diverse activiteiten gehouden voor dit project, ook in het stadion van Heracles. Na vijf weken is er de 'rust' waarin zij de tussenstand bepalen. Na tien weken is het 'eindsignaal' met afsluiting van dit project. De hoop is dat leerlingen blijven lezen.