Shutterstock
Shutterstock Foto:

Fracties willen einde 'vroeg-boek-korting'

HELLENDOORN - Er is het afgelopen jaar al veel over geschreven; de wijzigingen van de Regiotaxi Twente. Ook nu blijft er de roep om dit af te schaffen.

Eerst een stukje achtergrond: in juli vorig jaar werd het doelgroepenvervoer in twaalf Twentse gemeenten op de schop gegooid. Een belangrijke wijziging is dat reizigers extra betalen wanneer zij een rit laat boeken. Dit met als doel om het aantal spontane ritten terug te dringen, wat voor de vervoerders een efficiëntere planning op moet leveren - met bijbehorende lagere kosten. Om dit te bereiken werd een extra toeslag ingevoerd: wie na 21.00 uur op de dag vóór de geplande rit boekt, moet 3 euro meer betalen.

Werstand
Dit riep en roept veel weerstand op. Zo werd dit gezien als een onrechtmatige boete voor mensen die al in een vaak kwetsbare groep zitten. Bovendien is door gezondheidsklachten, weersinvloeden en andere factoren simpelweg niet altijd mogelijk om een rit ruim voor tijd te boeken. De gemeenten namen na deze weerstand even tijdelijk de kosten voor laat boeken op zich, ook om het beleid te repareren. Er was gerede twijfel of wel zo'n boete geïnd zou mogen worden bovenop de afgesproken ritprijzen. Hierdoor ging de inning bij gebruikers even tijdelijk de ijskast in.

Oplossing
De fracties BurgerBelang en Gemeente Belangen stelden deze week vragen aan het college van B&W van Hellendoorn over de huidige stand van zaken. Dit naar aanleiding van een brief van een 'ervaringsdeskundige' aan de gemeente. In een uitgebreid relaas riep deze op om de boete cq vroeg-boek-korting af te schaffen. Een compromis is dan dat mensen niet één, maar twee uur van tevoren zouden moeten gaan boeken. Dit zou dan een afdoende prikkel moeten zijn om wat meer op tijd te boeken, zonder dat de spontaniteit van ritten in gevaar komt. De fracties hopen dat de gemeente dit serieus overweegt; het zou een win-win situatie zijn, aangezien de gemeente zelf ook een conflict heeft met de betreffende Taxi Witteveen over inning van deze boete. Hellendoorn spande een kort geding aan tegen Taxicentrale Witteveen, naar aanleiding van een meningsverschil over of het bedrijf of de gemeente deze boete zou moeten innen. Bovendien doet dit ook recht aan de positie van mensen met een beperking die onvrijwillig afhankelijk zijn van deze vorm van vervoer.