Afbeelding
Foto:

Lokaal Hellendoorn wil huisvesting voor Molukse ouderen

HELLENDOORN - Er moet goede huisvesting komen voor Molukse ouderen in Hellendoorn. Dit is een langgekoesterde wens; al sinds 2012 is er een werkgroep actief van stichting Bunga Tandjung. Samen met de gemeente en Reggewoon kijken zij naar mogelijkheden om dit te realiseren.

Een grote prioriteit was het onderzoeken van de woonwensen bij een specifieke doelgroep: namelijk de eerste en tweede generatie Molukse ouderen. De bestaande woonruimte voldoet niet echt aan hun behoefte. Zo zijn eengezinswoningen veelal te groot, niet aangepast voor mensen met een beperking en vergen relatief veel onderhoud. De Molukse gemeenschap zou dan ook graag zien dat er woonvormenkomen die aansluiten bij de gezamenlijke achtergrond, vestigingsgeschiedenis, cultuur, taal en tradities van de Molukkers.

Vanaf het begin is uitgangspunt geweest de locatie voor ouderenhuisvesting zo dicht mogelijk te situeren bij de Molukse kerk, het Molukse wijkcentrum van Bunga Tandjung en de Molukse wijk. De locatie oude Spoortheater voldoet aan deze wensen. Er zijn inmiddels zeer concrete plannen gemaakt voor de locatie oude Spoortheater, waarbij de hoek Parallelweg en Schoolstraat uitgangspunt was, en uitgegaan is van appartementen van 75 vierkante meter.

Lokaal Hellendoorn is van mening dat we de wensen van de Molukse gemeenschap moeten respecteren en honoreren. Dit burgerinitiatief zal bijdragen aan het welzijn van de mensen en heeft een belangrijke maatschappelijke waarde. Ook zal daardoor doorstroming plaats vinden. Wij zijn hierover de afgelopen jaren regelmatig met de werkgroep in gesprek geweest. Het verbaast ons recent te moeten horen van de werkgroep Lain Lihat Lain dat zij zich terugtrekken uit de gesprekken met Reggewoon. Reggewoon presenteerde nieuwe plannen voor de locatie van het voormalig Spoortheater, met zorgaanbieders en gaven de werkgroep te kennen dat de Molukse ouderen een locatie achter op het terrein toegewezen krijgen en de appartement aanzienlijk kleiner zullen worden. Daardoor zijn ze te klein voor een twee persoons huishouden. De Molukse gemeenschap is verbolgen en boos door dit bericht, voelen zich niet serieus genomen en gehoord. Lokaal Helendoorn is van mening dat er recht gedaan moet worden aan het verzoek en de gewekte verwachtingen aan de Molukse gemeenschap. We verzoeken het college op korte termijn de werkgroep Lain Lihat Lain en Reggewoon uit te nodigen om tot een oplossing te komen, waarbij recht gedaan wordt aan het verzoek van de Molukse gemeenschap.