Foto: LE
Foto: LE Foto:

Nijverdal herdenkt zwarte dag 1945

NIJVERDAL - Op 22 maart was het precies 73 jaar geleden dat er 73 mensen het leven lieten tijdens het bombardement op Nijverdal in 1945. Daarom stonden nabestaanden en inwoners van Nijverdal op 22 maart stil bij dit verlies, maar ook bij het leed dat mensen door oorlog wordt berokkend, overal ter wereld. Er werd een toespraak gehouden door de burgemeester, een gedicht voorgelezen en er werden kransen gelegd.

Zwarte dag
Op 22 maart, die ook wel bekend staat als de zwarte dag, viel de grootste klap in de reeks van bombardementen in Nijverdal. Bij dit bombardement lieten 73 mensen het leven. In de periode van eind 1944 tot en met januari 1945 werd Nijverdal diverse malen gebombardeerd, in totaal kwamen er 85 mensen om bij deze bombardementen.

Herdenking
In de ochtend vond de herdenking plaats in de binnentuin bij het Huis voor Cultuur en Bestuur. Burgemeester Raven hield een toespraak en er werd een gedicht voorgedragen dat was geschreven door een leerling van basisschool de Wingerd. Op deze school is ook stilgestaan bij de oorlog. Mevrouw Geugies-Huesken vertelde hier haar persoonlijke verhaal en deelde haar oorlogservaringen. In de toespraak van de burgemeester werd benadrukt dat het belangrijk is deze verhalen te blijven vertellen en dat we blijven herdenken. De burgemeester legde samen met de loco-burgemeester een bloemstuk bij de gedenksteen. Ook mensen die bij de herdenking aanwezig waren hadden de gelegenheid om bloemen bij deze steen te leggen. Daarnaast konden inwoners van de gemeente Hellendoorn hun vlag op deze dag halfstok hangen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Kunstig hart
Ter gelegenheid van de herdenking maakten kinderen van basisschool de Wingerd samen met kunstenares Lidwien Rouweler een kunstwerk. Het hartvormige kunstwerk staat voor het bombardement in het hart van Nijverdal. Op de 73 vredesduifjes die op het hart zijn bevestigd, staan de namen van de slachtoffers met hun leeftijd erbij.