Afbeelding
Foto:

PvdA Hellendoorn stelt vragen over 5G

HELLENDOORN - De PvdA fractie Hellendoorn heeft vragen gesteld over het nieuwe 5G netwerk voor internet en mobiele telefonie. In de pers worden zorgen geuit over de stralingsdichtheid en het ministerie van economische zaken overweegt landelijke normen te introduceren.

De meningen lopen uiteen over de zorgen voor straling. Straling is niet per definitie gevaarlijk en we hebben het nodig voor het gebruik van smartphones. De gemeente Hellendoorn beoordeelt het plaatsen van zendmasten op basis van de beleidsnota Antennebeleid uit 2011. Hierin staat een antenneconvenant beschreven met telecomproviders. De PvdA fractie stelde de volgende vragen:

- In hoeverre is de beleidsnota antennebeleid 2011 nog actueel voor het ontwikkelen en aanleggen van het 5G netwerk in Hellendoorn?;
· In hoeverre let de gemeente op de huidige stralingshoeveelheid van de netwerken in overeenkomst met het eerder genoemde convenant met providers?;
· Hoeveel zendmasten zijn er afgelopen 7 jaar geplaatst en had dit gevolgen voor de gemiddelde stralingsintensiteit in de bebouwde kom?
· Er is discussie geweest over de gezondheidsaspecten van de zendmasten voor het 3G netwerk. Er werden geen aanwijzingen gevonden dat deze straling schadelijk is. Zijn de inzichten sindsdien verandert of duidelijker geworden en welke gevolgtrekking heeft dit op de ontwikkelingen rondom het 5G netwerk?

De fractie hoopt dat het college een passend antwoord kan geven op deze vragen.