Afbeelding
Foto:

Weer veilig op pad na caravankeuring

NIJVERDAL - Nederlanders zijn echte kampeerders; we staan er zo'n beetje bekend om in het buitenland. De stereotype Nederlander met zijn goed gevulde sleurhut inclusief pakje hagelslag en pindakaas. Maar wie op pad gaat met de caravan doet er zeker verstandig aan om deze vooraf te laten keuren. Een caravan is namelijk niet zonder risico's...

Met deze gedachte organiseert de Veilig Verkeer Nederland afdeling van Hellendoorn weer de jaarlijkse caravankeuring, dit jaar op zaterdag 21 april. Deze wordt dan weer gehouden in samenwerking met Akro Handelsonderneming ien de politie. De keuring is op 21 april bij Akro aan de Fuutweg 13 in Nijverdal. Aanmelden moet voor 13 april via www.vvn-hellendoorn.nl; u ontvangt dan een tijdstip wanneer u de caravan kunt laten keuren. Dit is ergens tussen 08.00 en 15.00 uur en de keuring kost 5 euro.

Risico's
Het gebruik van een caravan of vouwwagen brengt bepaalde risico's met zich mee, zeker wanneer u deze niet dagelijks gebruikt zoals de meeste mensen. Ook wanneer uw kampeermiddel in de stalling staat kan namelijk slijtage optreden, veelal onzichtbaar. Zo kunnen scheurtjes ontstaan in de banden en gasleiding. Ook goed werkende verlichting en goed afgestelde remmen zijn van groot belang voor een veilige reis van en naar de vakantiebestemming. Op tijd dit laten keuren en indien nodig repareren kan veel vakantieleed voorkomen. Ook kunnen bepaalde mankementen fikse boetes opleveren zowel in binnen- als buitenland.

De keuring
De keuringen worden uitgevoerd door Akro, de VVN en politieagenten van de afdeling Hellendoorn. Zij kijken hierbij naar de diverse veiligheidsaspecten en verplichtingen van de caravan, zoals de verlichting reflectoren, kentekenplaat, remmen en de gasinstallatie. Na afloop van de keuring krijgt de eigenaar een controlelijstje mee met een reparatie-advies.

Resultaten
Dat de keuring een nut dient blijkt wel uit de jaarlijkse resultaten. Maar liefst tweederde van de caravans die gekeurd worden hebben een mankement zoals niet werkende verlichting of gladde banden. Net als vorig jaar kunnen deelnemers ook een rijproef afleggen met een instructeur, om zo de meest voorkomende caravan-maneuvres onder de knie te krijgen. Deze behendigheidsproeven legt u dan af met uw eigen auto en kampeermiddel. Dankzij de keuring kunt u straks weer zorgeloos op pad met uw caravan of vouwwagen voor een mooie reis.