Afbeelding
Foto:

Leerlingen veilig op weg na examen

NIJVERDAL - De leerlingen uit groepen 7 en 8 van de basisschool zijn momenteel weer bezig met hun verkeersexamen. Doel is om de leerlingen zo veilig mogelijk deel te laten nemen aan het verkeer. Zéker wanneer zij straks naar het voortgezet onderwijs gaan.

Kinderen en vooral jongeren zijn helaas nog steeds oververtegenwoordigd in de dodelijke cijfers van verkeersdeelname. Het is een kwetsbare groep; zeker de jeugd die rond groep 7 of 8 voor het eerst zelfstandig van en naar school fietst en dit in de brugklas voortzet. Uit cijfers van de Stichting Wetenschappenlijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat kinderen tot zo'n 14 jaar nog relatief veilig zijn in het verkeer, maar dat er in de leeftijd 15-29 jaar statistisch veel doden vallen. Van alle verkeersslachtoffers in Nederland is een derde fietser. Statistisch neemt de kans op een ongeval ook toe naarmate men vaker fietst. Het is dan ook een logisch gevolg dat het goed voorbereiden van de jeugd die naar het voortgezet onderwijs gaat uiteindelijk een positieve impact zal hebben op de verkeersdoden. De Veilig Verkeer Nederland afdeling van Hellendoorn en Nijverdal organiseert daarom ook al jaren de bekende theorie- en praktijkexamens voor deze groepen.

Theorie
Deze donderdag leggen de leerlingen het theoretisch examen af. In dit schriftelijke examen worden zij aan de tand gevoeld over hun kennis van de actuele verkeersregels. Bijvoorbeeld in welke situaties zij wel of geen voorrang hebben en de betekenis van de meest voorkomende verkeersborden.

Praktijk
Komende dinsdagochtend 10 april zullen de leerlingen het praktisch verkeersexamen afleggen in Nijverdal. In totaal doen 13 scholen mee met maar liefst 329 leerlingen. Deze leggen dan allemaal een parcours af door Nijverdal aan de hand van route-borden en spandoeken. Ook zijn er diverse controleposten, bemand door ouders en vrijwilligers, die opletten of kinderen zich netjes en vooral veilig gedragen in het verkeer. Het is ook voor volwassenen van groot belang om hun kennis op peil te houden. VVN organiseert daarom ook regelmatig bijscholingscursussen voor senioren; eveneens een risicogroep.