Afbeelding
Foto:

Nog veel asbest op Hellendoornse daken

HELLENDOORN - Er ligt nog zeer veel asbest op daken in de gemeente Hellendoorn. uit onderzoekt blijkt dat er nog naar schatting 453.000 vierkante meter asbest op daken ligt in de gemeente. Het zal nog een hele opgave worden om dit allemaal te saneren.

Afgelopen week werden ook de Overijsselse cijfers bekend: er ligt in de hele provincie naar schatting 12 miljoen vierkante meter asbest op daken. Het gaat dan met name om objecten in de buitengebieden; iets dat ook in Hellendoorn zo blijkt te zijn. Van de 453.000 vierkante meter asbesthoudend dak ligt slechts 50.000 vierkante meter in stedelijk gebied, de rest in het buitengebied. De inventarisatie geeft een belangrijk inzicht in deze situatie. Het Rijk wil graag dat in 2024 alle asbest verwijderd is uit daken.

Groot gevaar
Verweerde of kapotte asbestdaken kunnen ervoor zorgen dat asbestvezels vrijkomen in de buitenlucht. Deze vezels vormen een gevaar voor de gezondheid en leefomgeving. Daarom worden asbestdaken verboden per 1 januari 2024. Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het vervangen van hun asbestdak. Meer informatie over het verwijderen van asbestdaken vindt u op www.hellendoorn.nl.

Rol gemeente
Om het saneren van de asbestdaken te versnellen onderneemt de gemeente verschillende acties. Om te beginnen heeft de gemeente mensen met een asbesthoudend pand verteld over de nieuwe regels. In 2017 is de gemeente gestart met het informeren van (niet-agrarische) bedrijven over financieringsmogelijkheden, subsidies en fiscale regelingen en het aanbieden van stappenplannen. Ook mogen particulieren zelf maximaal 35 vierkante meter asbestdak verwijderen. Sinds 3 april mogen zij maximaal 600 kilo aan asbest-golfplaten gratis storten bij het afvalbrengpunt. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden. Voordat het asbest verwijderd mag worden, moet er een sloopmelding worden gedaan bij de gemeente, het asbest moet op de juiste manier worden verpakt en bij het storten moeten de sloopmelding en stortpas worden getoond. Voor meer informatie zie www.hellendoorn.nl.