Afbeelding
Foto:

Lustrum sterrenwacht Hellendoorn

HELLENDOORN - De Sterrenwacht Hellendoorn viert op donderdag 19 april het lustrum als nieuwe sterrenwacht in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. De lustrumviering begint die middag als burgemeester A. Raven de nieuwe radiotelescoop van de sterrenwacht zal onthullen.

Met deze Radiotelescoop kan de sterrenwacht nu ook speciale astronomische objecten waarnemen met geluid en beeldvorming, die met de gewone telescoop niet te zien zijn.

Om 20.00 uur begint een lezing door dhr. R. Halfwerk, directeur bij AstroTec van ASTRON uit Dwingeloo. Deze boeiende lezing zal gaan over radioastronomie en het internationale Lofar project van ASTRON. In samenwerking met fotograaf Emile Willems is een foto-expositie (tot en met zondag 22 april) ingericht over radioastronomie. ASTRON toont onder meer schaalmodellen van het Lofarproject. Het bestuur van de Sterrenwacht Hellendoorn is bijzonder ingenomen met het feit dat dit wereldbekende instituut, bereid is gevonden haar medewerking te verlenen aan de lustrumviering met een lezing en een expositie. Als het gaat om radioastronomie neemt Nederland mondiaal gezien een koppositie in. Die koppositie is vooral te danken aan de unieke kennis die ASTRON bezit. Kennis over radioastronomie en het ontwikkelen van telescopen en instrumenten waarmee zeer ver weg gelegen radiobronnen zoals pulsars en zwarte gaten te kunnen worden waargenomen. De lustrumviering begint om 19.00 uur met een bezichtiging en uitleg van de nieuwe radiotelescoop. In het Planetarium en de Koepel is de expositie dan geopend voor bezoekers. Om 20.00 begint de lezing van de heer R. Halfwerk.