Afbeelding
Foto:

Hellendoorn moet aardgasvrij worden

HELLENDOORN - De ambitie van het kabinet is om 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar aardgasvrij te maken om klimaatverandering tegen te gaan. De minister van binnenlandse zaken nodigde hierop gemeenten uit om hun plannen voor het aardgasvrij maken van wijken in te dienen. De PvdA in Hellendoorn ziet dit als een mooie kans om hiermee een start te maken in Hellendoorn.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) nodigt gemeenten uit om voor 1 juli hun plannen in te dienen voor het programma Aardgasvrije Wijken. Er is in 2018 90 miljoen euro beschikbaar gesteld om in 20 wijken te kunnen laten starten met een grootschalig proeftuinproject. De kennis en ervaring die hieruit voortvloeien, kunnen weer worden ingezet bij het aardgasvrij maken van alle bestaande woonwijken.

Ook de gemeente Hellendoorn heeft de opgave om in 2050 alle woningen aardgasvrij te krijgen. In 2016 verbruikte de gemeente Hellendoorn 211.252.538 kWh elektriciteit van het net (97,7%). Dit jaar werd er 4.953.247 kWh (2,3%) duurzaam opgewekt, Hellendoorn staat hiermee op de 13e plaats van de 14 Twentse gemeenten op het gebied van duurzame opwekking. Het totale verbruik in Hellendoorn staat gelijk aan 216,2 hectare aan zonnepanelen, ongeveer 319,4 voetbalvelden. Er zullen 424 woningen per jaar moeten worden aangepakt om in 2050 helemaal aardgasvrij te zijn. Uit de energievisie blijkt dat de woningstichting in Hellendoorn reeds bezig is met het verduurzamen van woningen. De PvdA stelt dat de gemeente mogelijk in samenwerking met de woningstichting een groter aantal woningen kan aanpakken. Met dit soort initiatieven kunnen wellicht meer collectieve maatregelen getroffen worden die voor individuele huishoudens de lasten kunnen verlichten. De PvdA is een groot voorstander van deze sociale duurzaamheid omdat de energietransitie tot hoge kosten voor inwoners kan leiden hetzij qua investering, hetzij omdat de energielasten toenemen. Mede om deze reden heeft de PvdA nog wel vragen aan de gemeente over de realisatie van de energietransitie. Zo willen zij graag weten of er onderzoek kan worden gedaan naar mogelijkheden voor collectieve maatregelen die individuele woonlasten kunnen verlichten.