Afbeelding
Foto:

Coalitievorming op losse schroeven

HELLENDOORN - Niet geheel tevreden heeft verkenner Richard Benneker z'n opdracht afgerond en ingeleverd. Zijn taak was om de mogelijkheden voor een zo breed mogelijk raads- en coalitieakkoord te onderzoeken. Dit proces verliep moeizaam vanwege een gebrek aan draagvlak bij de verschillende partijen hiervoor.

Tijdens de verkiezingen boekte Lokaal Hellendoorn de meeste winst en kwam op acht zetels te staan. De VVD ging van een naar drie zetels. De verkenner ging het gesprek aan met deze en de andere partijen met als doel om een coalitie te vormen met een groot draagvlak. Dit bleek een moeilijke opgave vanwege het verschil in inzicht tussen de verschillende partijen. De meningen over hoe men de politiek in de gemeente wil bedrijven bleken ver uiteen te liggen. De gezamenlijke gesprekken liepen hierdoor op niets uit, en de verkenner besloot daarop om de gesprekken met de individuele partijen te voeren. De verkenner laat in een verklaring weten dat het niet realistisch lijkt om een coalitie te vormen zoals oorspronkelijk was gehoopt. Hij ziet als enige optie de combinatie van het CDA, GroenLinks, Christen Unie en D66. Samen zouden zij een krappe meerderheid van een zetel vormen. Zowel Lokaal Hellendoorn, VVD en PVDA zouden hierdoor buiten de boot vallen, iets waar veel ontevredenheid over is, onder andere bij de VVD. Winnie Müller zegt hierover namens de VVD fractie: "Probeer te komen tot een coalitie die een zo groot mogelijk deel van de inwoners van de gemeente Hellendoorn vertegenwoordigt, is niet alleen logisch maar zou getuigen van goed fatsoen".

Discussieavond
Lokaal Hellendoorn besloot een informatie- en discussieavond te organiseren waar inwoners van de gemeente Hellendoorn welkom zijn om in gesprek te gaan hierover. Met de prikkelende titel "Hebben verkiezingen nog zin in de Gemeente Hellendoorn?" kondigen ze het programma voor deze avond aan, die woensdag gehouden is in de Tonne. De feiten rondom de verkiezingen van 21 maart werden benoemd en er kwamen enkele sprekers aan het woord, waarna er de mogelijkheid was voor dialoog en vragen uit de zaal.