Afbeelding
Foto:

Hellendoorn staat stil bij 4 en 5 mei

HELLENDOORN - Ook in de gemeente Hellendoorn staan we stil bij 4 en 5 mei. Ieder jaar kiest het Nationaal Comite´ 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Voor 2018 is dat thema "Het jaar van verzet".

De jaarlijkse Dodenherdenking begint 4 mei om 18.30 uur met een ontmoetingsdienst in de Vrije Evangelische kerk in Nijverdal en in de Protestantse Dorpskerk in Hellendoorn. Na afloop wordt er een stille tocht gelopen naar het Monument voor Gevallenen 1940-1945 aan De Joncheerelaan/Ninaberlaan in Nijverdal. In Hellendoorn is het vertrekpunt de Protestantse Dorpskerk om 19.20 uur. Deze tocht gaat langs het Indië-monument waar een krans wordt gelegd. In Nijverdal is het vertrek vanaf parkeerplaats Evenementenweide om 19.25 uur.

Ondersteuning
Het programma wordt begeleid door Mevrouw H. Greevink-Stokvis. Verder zullen de leden van de Nationale Reserve de erewacht vormen en draagt Muziekvereniging Advendo zorg voor de muzikale ondersteuning. Ook zal burgemeester Raven een herdenkingstoespraak houden en draagt Sarai Hallink het winnende gedicht "Verzet je tegen" voor. Na twee minuten stilte worden verschillende kransen en bloemstukken gelegd. De plechtigheid eindigt om ± 20.30 uur. Ook in de kernen Haarle en Daarlerveen wordt een herdenking gehouden.

Bevrijdingsvuur
De Scouting Reggegroep Hellendoorn/Nijverdal haalt in de nacht van 4 op 5 mei voor de 34e keer het traditionele bevrijdingsvuur op bij hotel De Wereld in Wageningen (capitulatie Duitsland). De 90 km vanuit Wageningen wordt joggend in estafettevorm afgelegd. Tijdens het hardlopen wordt het bevrijdingsvuur door de lopers meegedragen en vanuit twee busjes worden de lopers ondersteund. Om ongeveer 9.00 uur komt de groep lopers in onze gemeente aan. Vervolgens zal de ontsteking van de vlam omstreeks 10.30 uur plaatsvinden op het Henri Dunantplein. De organisatie daarvan is in handen van Stichting Evenementen Nijverdal.

De vlag uit
Bij de Nationale Dodenherdenking 4 mei, de vlag, zonder oranje wimpel, halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) en op Bevrijdingsdag 5 mei de vlag, zonder oranje wimpel, vlaggen.