Blauwalg, botulisme en exotische planten

Bij het stijgen van de temperaturen kunnen er diverse problemen in en rond het water ontstaan, zoals blauwalg, botulisme en explosieve groei van invasieve exoten.

In stilstaand water waar de watertemperatuur snel oploopt kan blauwalg ontstaan. Blauwalg is een bacterie waar mens en dier ziek van kunnen worden. Symptomen zijn onder meer maag- en darmklachten, huidirritatie, hoofdpijn, duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp. Neem waarschuwingen over blauwalg serieus. Vermijd contact met besmet water en zorg dat huisdieren er niet mee in aanraking komen. Raakt u in contact met het water, was dan uw handen en/of neem een douche. De locaties om te zwemmen zijn te vinden via de zwemwaterapp en www.zwemwater.nl.

Jaarlijks krijgt waterschap Vechtstromen meldingen van dode vissen en watervogels. Vaak is bij watervogels botulisme de doodsoorzaak. Het is van groot belang dat kadavers zo snel mogelijk verwijderd worden. Gebruik geen oppervlaktewater waarin dode vogels zijn aangetroffen voor beregening of drinkwater voor vee. Soms komen exotische aquarium- of vijverplanten in de natuur terecht en veroorzaken daar grote problemen. Ze groeien in de zomer razendsnel en sommige watergangen groeien helemaal dicht. Dit zorgt voor een slechte aan- en afvoer van water. Ook verdringen ze de inheemse waterplanten en de daarvan afhankelijke dieren. Reden voor waterschappen om deze planten, tegen hoge kosten, te verwijderen. De drie grootste boosdoeners zijn: de grote waternavel, Waterteunisbloem en Parel vederkruid.Dringend verzoek dus om deze planten niet in de natuur te dumpen.