Afbeelding
Foto: Linda Espeldoorn

Jan Willem Plasman,
clubman in hart en nieren

NIJVERDAL - Wie kent hem niet… In Nijverdal en vooral ook de nationale waterpolowereld is hij wereldberoemd. We hebben het over Jan Willem Plasman (57). Hart van Nijverdal sprak deze clubman van het Ravijn over zijn passie voor waterpolo, zijn handicap en betrokkenheid bij Het Ravijn.

Jan Willem Plasman is al sinds 1974 lid van de vereniging en zet zich op veel terreinen in voor de club. In het verleden maakte hij onderdeel uit van het bestuur, was teambegeleider bij het herenteam, en jureerde bij wedstrijden. Inmiddels doet hij dat niet meer. Hij is nog steeds de persman van Het Ravijn en het waterpolo magazine ManMeer. Daarnaast schreef Plasman ook voor de Nederlandse tak van de internationale site Waterpoloworld.com van Marcel ter Bals. "Ik ben contactpersoon voor de media en regel ook interviews voor radio en televisie bij belangrijke wedstrijden als de strijd om het landskampioenschap en de finalewedstrijden om de KNZB beker. Dit met als doel onze mooie sport in de picture te brengen. Dat zijn natuurlijk de krenten uit de pap. Naast de waterpolo is schrijven altijd een passie geweest", legt Jan Willem uit. "Zoals veel mensen wel weten, ben ik spastisch door CP (cerebrale parese). Dat beperkt me in mijn bewegingsvrijheid. Maar schrijven en praten kan ik als de beste", lacht hij. Sporten doe ik nog steeds. Op maandagmiddag rijd ik paard bij de SPG Manege t Hoefijzer in Zwolle. Dinsdag gym ik in Het Ravijn bij Fysion onder leiding van Arie Tempert en op vrijdag zwem ik bij de SRZ. Ook ga ik twee maal per week naar de Fysio in de Kruidenwijk, "Dat alles houdt het bewegingsapparaat aan de gang. Mijn huis, midden in het centrum van Nijverdal, zorgt ervoor dat ik nog heel veel zelf kan doen. Het past me als een jas. Ik heb al wel jaren thuiszorg die me even ondersteunt in het opstarten van de dag. Samen met de hulp in de huishouding, die ook twee keer in de week komt, en de mantelzorg van Hans en Rudy Schwarte maakt dat ik gewoon zelfstandig kan leven. Het waterpolo heeft me uiteindelijk gevormd tot wat ik nu ben. Het is een prachtige sport. Ik heb een duidelijke eigen mening en visie en ventileer deze mening ook geregeld in de waterpolowereld. Iets wat me niet altijd in dank wordt afgenomen", glimlacht Jan Willem. "Het is een geweldige invulling van het leven."

Een mooie bekroning op zijn werk is de benoeming tot erelid van de Eredivisieclub uit Nijverdal, enkele jaren geleden. Naast al het werk dat hij heeft gedaan en nu nog steeds verricht, geniet hij ook van de wedstrijden als toeschouwer. "We doen nog volop mee in de top van de eredivisie en daar ben ik zeer trots op. Het is een mooie club."

Zorgvakanties

Plasman vervolgt: "Wat bijvoorbeeld ook heel mooi en dankbaar werk is, is mijn bestuursfunctie bij de stichting Zorgvakanties Hellendoorn/Nijverdal. Zelf ben ik ook deelnemer aan deze zeer complete vakanties. De door onze stichting georganiseerde vakanties zijn bedoeld voor mensen, bij voorkeur afkomstig uit de gemeente Hellendoorn, die door een fysieke beperking alleen met zorg (variërend van licht tot volledig) aan een georganiseerde vakantie kunnen deelnemen."

"Ik heb dus een hele volle agenda en moet mezelf wel in de gaten houden. Maar, ik doe alles erg graag", aldus de Nijverdaller.